1911. Prima casă secession

Unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea, Casa Darvas - La Roche, din actuala stradă Iosif Vulcan, a fost construită între 1911-1912, după proiectul celebrilor fraţi arhitecţi Lászlo şi Jószef Vágó. De altfel, acest proiect a fost printre ultimele la care cei doi au lucrat împreună. Considerată cea mai originală casă din Oradea, clădirea a fost şi prima reşedinţă individuală în stilul vienez secession din oraş.

Ea a fost ridicată pe trei niveluri (demisol înalt, parter şi etaj) pentru Darvas Imre, un mare întreprinzător evreu din Oradea în domeniul exploatării lemnului, şi soţia sa, Schutz Margit. Numele casei vine de la placa pe care Darvas a pus-o deasupra uşii dinspre malul Crişului şi pe care scria "La Roche és Darvas faipari vállalat", adică "Întreprinderea forestieră La Roche şi Darvas", Alfred La Roche fiind un bancher din Elveţia, acţionar la firma înfiinţată de Darvas. Astfel, pe lângă locuinţă individuală, casa a găzduit şi birourile întreprinderii. Ulterior, ea a fost împărţită în mai multe apartamente, iar în prezent jumătate din imobil este în proprietate privată, iar cealaltă jumătate este a Primăriei. Din 2001, parterul a devenit sediul clubului FC Bihor.

03 detaliu.jpg2013. Muzeul Artei Noi

În ultimele decenii, printre adevăraţii proprietari, în casa Darvas-La Roche şi-au făcut loc, în anii post-comunismului, boschetarii, prostituatele şi hoţii, care n-au apreciat câtuşi de puţin valoarea arhitecturală a clădirii. Vitraliile deosebit de valoroase ale imobilului au dispărut, la fel cum din fântâna interioară n-a mai rămas nimic, vehiculându-se frecvent că aceste elemente valoroase au fost furate de reţele de tâlhari din străinătate.

Distruse au fost şi pictura parietală şi tapetul original al casei, iar curtea interioară a rămas în paragină, la rându-i. Pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru salvarea casei, Primăria Oradea, care deţine jumătate din imobil, a adus, în primăvara acestui an, specialişti în restaurări din ţară şi din străinătate. Totodată, în luna aprilie, aleşii orădenilor şi-au dat acordul de principiu ca Primăria să cumpere cele 4 apartamente pe care nu le deţine din imobil, astfel încât, cu bani europeni, să transforme clădirea, odată ajunsă a oraşului, într-un Muzeu Art Nouveau. Edificiul ar putea atrage un număr mare de vizitatori, mai cu seamă că una din proprietarele clădirii are în apartament şi mobilier vechi şi valoros, care ar completa perfect muzeul arhitecturii.