1908. Casa Léda, o soartă de cadou

Cândva, la finalul secolului XIX, pe unul din bulevardele mari ale oraşului, astăzi strada Republicii nr. 59, se ridica o casă în stil eclectic, cu grădină la stradă. Fără a fi spectaculoasă prin arhitectura sa, casa a devenit faimoasă deoarece în ea a locuit Diósyné Brüll Adél, cea care i-a fost amantă şi muză poetului Ady Endre. Numele ei anagramat, Léda, a dat şi numele clădirii.

Când Stern Márton, tatăl lui Adél, a murit, iar soţia lui, Cecilia, a rămas văduvă, cu trei fete, fratele acesteia a decis să-i dea casa ce şi-o construise la bulevard. Léda n-a locuit prea mulţi ani în casă.

03-leda_bihoreanul.jpgCăsătorită cu un avocat, ea a trăit la Paris, iar la Oradea a venit rareori. În timpul unei astfel de vizite, în 1903, tânăra de 31 de ani l-a cunoscut pe Ady Endre (în foto, Ady şi Léda), care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea şi i-a dedicat nenumărate poezii.

Unii spun însă că Léda nu l-a iubit la fel de mult, ba chiar l-ar fi cucerit doar ca să-şi facă gelos un alt amant. Totuşi, i-a fost amantă poetului timp de nouă ani.

După moartea mamei ei, în 1908, Adél a vândut casa din centrul Oradiei, tocmai pentru că viaţa ei era în Paris, oraş în care şi Ady Endre se mutase.

2014. Casă "literar-istorică"

În perioada comunistă, Casa Léda a devenit Clubul Căilor Ferate Române şi aici s-a organizat în anii 60 una din primele discoteci ale oraşului. Apoi, imobilul a devenit Biblioteca CFR, iar după Revoluţie a adăpostit mai multe baruri, ultimul şi cel mai celebru fiind Roma Bar.

În 2006 clădirea a trecut în proprietatea Primăriei, care a şi închiriat-o, printr-o licitaţie dubioasă, Fundaţiei Partium, condusă de şefii UDMR Bihor.

În 2011, Primăria a renovat casa, iar în primăvara acestui an, Roma Bar a schimbat iar proprietarul, fiind preluată de o altă fundaţie UDMR-istă, Mecena, într-un schimb cu municipalitatea: ONG-ul a dat Centrul Ady Endre, pe care îl construia mai sus de ştrandul municipal, şi a primit Casa Léda, evaluată atunci la 283.000 euro.

Deşi au susţinut că au cerut imobilul pentru valoarea lui "literar-istorică", liderii UDMR par să ignore clădirea. Grădina frontală a casei este năpădită de buruieni şi mizerii, motiv pentru care, la sesizarea vecinilor, Poliţia Ecologică a somat în mai multe rânduri proprietarul să facă curăţenie, fără efect, motiv pentru care a dat şi două amenzi fundaţiei, fiecare de câte 1.500 lei.