1923. Ce mâncau orădenii de altădată?

Istoricul János Fleisz notează în cartea "Metamorfoza unui oraş. Oradea 1850-1940" că, deşi era marcată de lipsuri, în perioada interbelică a început să se răspândească obiceiul meselor de trei ori pe zi. În meniul familiilor maghiare erau supele, în timp ce în cele româneşti ciorbele.

Obiceiurile alimentare ale orădenilor reies dintr-un număr din 1923 al ziarului "Nagyvarad", care recomanda un meniu echilibrat pentru întreaga săptămână. Astfel, lunea orădenii ar fi trebuit să mănânce supă de ciuperci şi varză roşie, marţea supă de chimen şi mâncare de mazăre, miercurea gulaş, joia supă de carne şi tăiţei cu varză, iar vinerea supă de gulii şi colţunaş cu marmeladă. Sâmbăta meniul era format din supă de fasole şi sarmale, iar duminica din supă de legume şi papricaş de pui. De remarcat lipsa cartofilor!

"Desigur, numai cei cu condiţii materiale bune puteau să-şi permită să mănânce mâncare proaspătă în fiecare zi", notează Fleisz. Toate obiceiurile alimentare au fost date peste cap de cel de-al Doilea Război Mondial, care a adus cu el numeroase restricţii.

03 hypermarket.jpg2013. Regim nesănătos, cu consecinţe grave

Spre deosebire de orădenii care populau oraşul în urmă cu 90 de ani, cei de astăzi au acces la alimente de toate felurile, chiar şi la cele originare din ţări foarte îndepărtate. Magazinele din oraş, cu precădere hypermarket-urile, se întrec în oferta de alimente etalată, astfel că în orice zi orădenii pot găsi pe rafturi mii de produse "de-ale gurii".

Cartoful este astăzi un ingredient de bază în bucătăria locală, fiind folosit atât la supe şi ciorbe, cât şi în garnituri. Însă, aproape ca o regulă, este însoţit de carne. De altfel, regimul alimentar actual al majorităţii orădenilor este conturat în jurul cărnii.

În plus, o caracteristică specifică Ardealului se regăseşte din plin şi în meniurile locuitorilor urbei de pe Criş: mâncărurile grase. "Rântaşurile" şi tot felul de compoziţii grele sunt nelipsite din farfuriile orădenilor, chiar dacă medicii avertizează că acest regim alimentar nu este deloc unul sănătos. De altfel, specialiştii spun că Bihorul este judeţul cu cei mai mulţi bolnavi de cancer tocmai din pricina stilului nesănătos de alimentaţie al locuitorilor.