1836. Un incendiu cât un oraş

Cel mai mare incendiu de pe teritoriul Oradiei a avut loc în secolul XIX. Pe 19 iunie 1836, în oraş a izbucnit un uriaş foc, care a mistuit vreme de trei zile tot centrul oraşului, de pe malul stâng al Crişului Repede. Din hârtiile arhivei parohiei Bisericii cu Lună se ştie că în jurul orei 15, pe strada Ungurească, azi Dimitrie Cantemir, a luat foc o şură. Cum toate casele erau acoperite cu şindrile, paie ori trestie, un vânt puternic a făcut focul să se împrăştie rapid, astfel că în câteva ore toate casele de pe stradă ardeau.

De acolo, focul a trecut străzile una câte una, ajungând chiar în centrul oraşului. În cea de-a treia zi, vântul a purtat flăcările până la Cetatea Oradea, în cartierul Subcetate şi în satul Velenţa de pe-atunci, azi cartier al oraşului. Au ars 414 case cu anexe cu tot, dar şi Cetatea, Catedrala Greco-Catolică, Primăria, Biserica Sfântul Ladislau, Palatul Vulturul Negru. De asemenea, s-a mistuit fabrica de bere, mănăstirea Capucinilor şi reşedinţa Episcopiei Ortodoxe. Bisericile au început să adune bani pentru sinistraţii rămaşi fără case şi prăvălii, cerându-se sprijinul episcopiilor din Arad şi Timişoara.

2013. Dotări de eră nouă

03 pompieri_1.jpgÎn secolul XIX, când Oradea a fost incendiată trei zile, dotările pompierilor erau specifice vremii: o sacă, adică un butoi mare pe un cadru cu roţi folosit la transportul apei, patru butoaie mai mici, găleţi din pânză şi unelte precum lopeţi, topoare, prăjini. Astăzi, situaţia e cu totul alta. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana are în dotare zeci de autospeciale pentru diferite feluri de intervenţii, inclusiv cele medicale de urgenţă.

O autospecială de intervenţie la incendii deserveşte 18.151 locuitori, una pentru descarcerări grele 275.898 locuitori, una de prim-ajutor 68.974 locuitori, iar una de reanimare 459.830 persoane. O intervenţie se face, în medie, în 9 minute în mediul urban şi în 17 minute în mediul rural. În plus, Inspectoratul deţine de anul trecut şi o autospecială de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică, cumpărată cu bani europeni alături de alte 10 utilaje de intervenţie şi prim-ajutor. Totuşi, aproximativ 60% din utilajele ISU Crişana sunt învechite şi au nevoie să fie înlocuite. Conform statisticilor, la gospodăriile din Bihor se înregistrează un incendiu la fiecare 35 de ore.