1926. Arhitectul episcopiei

Stilul arhitectural românesc, care combină elemente bizantine şi etnografice locale, a pătruns relativ puţin în Bihor. A fost "importat" de biserici, instituţii şcolare şi administrative, prin susţinerea episcopiilor ortodoxă şi greco-catolică, iar arhitectul care a lăsat cele mai importante clădiri în stil neoromânesc din Oradea, toate ridicate în perioada interbelică, a fost Anton Szallerbeck, despre care însă s-a scris foarte puţin, în ciuda importanţei muncii sale.

Anton SzallerbeckSzallerbeck (foto) s-a născut în Bratislava, pe 8 martie 1887, urmând Şcoala Medie şi Şcoala Superioară de Industrie a Construcţiilor, ambele în Budapesta. A lucrat ca arhitect împreună cu Marcell Komor şi Dezső Jakab. Datorită bunei sale reputaţii, a devenit arhitect-şef al principatului Schaumburg-Lippe, luptând apoi pe frontul Primului Război Mondial, când a devenit căpitan.

În 1920 s-a stabilit în Timişoara, unde s-a căsătorit cu Ecaterina Coşariu, apoi s-a mutat în Bucureşti, lucrând şi în Cadrilater, proiectând clădiri şi cartiere în Balcic, Cavarna şi Bazargic. Din 1926 a locuit în Oradea, devenind arhitect al Episcopiei Greco-Catolice, când episcop a fost Valeriu Traian Frenţiu.

2019. Memoria faţadelor

Szallerbeck a rămas definitiv în municipiul de pe Criş până în 27 decembrie 1960, când a decedat. Munca sa a fost apreciată în toată ţara, fiind înscris în Tabloul Arhitecţilor Români în categoria "arhitect recunoscut". Azi, Szallerbeck poate fi cunoscut prin clădirile lăsate în Oradea şi Bihor, fiindu-i dedicată o monografie în anul 2011 de către istoricul Mircea Paşca.

Prima sa comandă din partea Episcopiei Unite a fost reşedinţa episcopală din Holod, în 1924. În Oradea, întâia sa lucrare a fost refaţadizarea bisericii ortodoxe Buna Vestire (foto mare) din Piaţa Rahovei. Au urmat refaţadizarea Seminarului Greco-Catolic, trei case particulare pe strada Braşovului, Şcoala Normală Română Unită de pe strada Maniu, Liceul Greco-Catolic de Fete şi extinderea Liceului Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş, respectiv casa parohială greco-catolică din centrul Oradiei.

Toate aceste imobile poartă amprenta stilului neoromânesc, uşor de recunoscut. Pe lângă comenzile Episcopiei, Szallerbeck le-a onorat şi pe cele ale unor particulari şi a proiectat mai multe biserici în Bihor, între care cea romano-catolică din Piaţa Devei, din municipiul reşedinţă de judeţ.