1930. Fie-vă milă de săraci...

Criza economică internaţională din anii interbelici s-a simţit acut în Oradea. În iarna 1929-1930, ziarele locale scriau aproape zilnic de şomerii rămaşi în urma fabricilor închise şi despre numărul tot mai mare al celor ajunşi să cerşească. Înaintea Crăciunului din 1929, Gazeta de Vest anunţa o colectă a Bisericii cu Lună, clericii având ambiţia să încalţe 50 de copii săraci şi să îmbrace alţi 30. Totodată, orădenii erau îndemnaţi să cumpere aprinzătoarele de foc Vulcan, căci banii strânşi urmau să fie daţi săracilor.

Pe 8 ianuarie 1930, Gazeta anunţa că Primăria deschide două cantine populare, pe lângă cele două deja existente, şi începe distribuirea alimentelor gratuite către şomeri. Printre apelurile la pomeni, ziariştii criticau autorităţile pentru deciziile cu care îi împovărau pe sărmani. În numărul din 23 februarie 1930, articolul "Oradea sub teroarea birurilor" din ziarul Tribuna arată că "asupra oraşului bântuit de criză şi nevoi s-a deslănţuit o straşnică teroare a impozitelor".

Taxele crescuseră cu 30-50%, iar ziariştii avertizau că orădenii nu vor avea de unde să le plătească: "Oamenii fiscului s-au năpustit ca nişte şacali flămânzi asupra cetăţenilor acestui oraş voind să le ia în impozite întreg venitul şi să-i sărăcească şi mai tare".

03-pranz_bihoreanul.jpg2014. Prânzul sărmanilor e pe roţi

Realitatea pare să-i susţină pe cei convinşi că istoria se repetă. Trecută recent printr-o altă criză financiară mondială, Oradea are şi azi săracii şi şomerii ei rămaşi în urma firmelor falimentare. Şi, la fel ca în anii interbelici, apropierea sărbătorilor de iarnă i-a făcut pe orădeni să se gândească mai mult la semenii lor ghinionişti.

În ultimele două săptămâni, aproape în fiecare zi a avut loc un concert caritabil ori o colectă, evenimentele de acest gen fiind organizate de felurite instituţii, asociaţii sau de simpli cetăţeni, dornici să dea o mână de ajutor. Săracii primesc o mână de ajutor şi de la Primărie, care îi hrăneşte la cantina publică amenajată la Colegiul Transilvania, dar şi direct pe stradă.

Din luna decembrie până în martie, în cadrul programului "Prânzul pe roţi", o echipă mobilă a Administraţiei Social Comunitare Oradea împarte mâncare caldă oamenilor fără adăpost pe platoul din faţa Grădinii Zoologice şi pe strada Griviţei, lângă poarta B a Pieţei Cetate. Totodată, şomerii şi sărmanii primesc pachete cu alimente, distribuite tot de Primărie, dar plătite din banii Uniunii Europene. În fine, şi creşterea impozitelor este o trăsătură comună a celor două perioade, numai că, spre bucuria orădenilor de acum, dările pentru 2015 cresc doar cu 3,5%.