1877. O sinagogă model nemţesc

În anul 1870, comunitatea evreiască din Oradea s-a împărţit în două: ortodoxă şi neologă, cea din urmă fiind alcătuită din iudeii maghiari. Potrivit cărţii "Evreii din Oradea", scrisă de Téreza Mózes, imediat după scindare, neologii şi-au dorit un templu separat, întrucât de prin 1847, de la primele încercări de reformă, au închiriat o casă de rugăciuni separată. Au constituit Asociaţia pentru Sinagoga Sion, care în 1871 a cumpărat casa de pe actuala stradă Independenţei nr. 11, pentru a o demola şi a construi în locul ei un lăcaş nou.

Piatra de temelie a fost pusă la 9 aprilie 1877, iar construcţia s-a finalizat la 24 septembrie 1878. Sinagoga a fost proiectată de inginerul şef al oraşului, David Busch, ca o replică a sinagogii din Nürnberg, şi a fost ridicată de către Rimanóczy Kálmán senior.

Pictura parietală interioară este opera pictorului Horovitz Mór din Kosice, inspirat din arta neomaură. Iniţial, sinagoga cu o capacitate de 1.000 de locuri a fost acoperită cu o cupolă roşie, iar înălţimea şi măreţia ei au transformat-o într-un veritabil simbol al oraşului. Vreme de mulţi ani, aici s-au reunit evrei neologi din întreg judeţul.

03 interior.jpg2013. Renovată cu bani europeni

În 1995, la Sinagoga Sion s-a ţinut ultima slujbă, după decesul ultimului oficiant de cult neolog. De atunci, clădirea a fost semi-abandonată şi a început să se degradeze. Cu fundaţia şubrezită şi tavanul căzut, clădirea are acum nevoie de reparaţii din temelii. Drept urmare, Primăria a demarat săptămâna trecută un proiect de reabilitare cu bani europeni, pentru a promova turismul religios.

Cu 1,5 milioane euro, sinagoga va fi consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele vor fi reabilitate, iar tâmplăria ferestrelor înlocuită. Muncitorii vor interveni minimal şi la cupolă, care în ciuda anilor trecuţi se ţine încă destul de bine. În schimb, în proiect nu s-a putut prevedea şi refacerea picturilor interioare.

În sinagogă va fi introdusă încălzirea prin podea, iar după finalizarea lucrărilor va intra în circuitul turistic naţional şi internaţional, ca sală multifuncţională care să găzduiască expoziţii, evenimente, lansări de carte şi chiar concerte, cu condiţia ca manifestările să nu contravină regulilor cultului iudaic. Sinagoga Neologă va găzdui şi un punct de informare privind obiectivele turistice din Bihor şi Munţii Apuseni.