1963. Şcoala de profesori

După ce în 1934 Academia de Drept din Oradea a fost desfiinţată, nucleul universitar fiind transferat la Cluj Napoca, urbea de pe Criş a fost lipsită de şcoli superioare vreme de trei decenii. Pe 15 septembrie 1963, însă, printr-un ordin al ministrului învăţământului, la Oradea se înfiinţează Institutul Pedagogic de 3 ani, care a funcţionat în fosta Şcoală de Jandarmerie, actualul campus universitar.

În primul an, Institutul avea două facultăţi pentru pregătirea viitoriilor dascăli, de Filologie şi de Matematică-Fizică, din 1964 acestora adăugându-se Facultatea de Educaţie Fizică, iar din 1969 secţia de Fizică-Chimie.

Primul rector al Institutului a fost Iosif Pervain, istoric venit la Oradea de la Universitatea din Cluj. În primii ani de funcţionare, Institutul a fost sprijinit de doi bihoreni ce deţineau funcţii la Bucureşti: Petre Blajovici, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, şi Mircea Maliţa, ministru al Învăţământului.

În 1972, se înfiinţează şi o secţie de Subingineri, sub patronajul Institutului Politehnic din Cluj Napoca, secţie care în final va "omorî" o parte din instituţie, deoarece în 1976 celelalte facultăţi sunt lichidate, iar şcoala rămâne un simplu Institut de Subingineri.

2013. Jubileu la "moştenitoarea" Institutului

În 1990, Institutul de Subingineri e transformat prin Hotărâre de Guvern în Universitate Tehnică, ce avea două facultăţi: de Ştiinţe şi de Inginerie. Rector era Teodor Maghiar, cel care din 1979 fusese şi decanul Institutului de Subingineri.

În 1991, instituţia îşi schimbă numele în Universitatea din Oradea, pentru a putea înfiinţa şi alte specializări decât cele din domeniul tehnic. An de an, instituţia s-a extins, ajungând ca în 2007 să aibă 18 facultăţi, număr ce s-a dovedit prea mare şi nerentabil financiar. Din 2011 Universitatea a rămas cu 15 facultăţi ce adună 108 specializări.

03 Victor Grecu.jpgÎn ultima săptămână din luna mai a acestui an, Universitatea a aniversat 50 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, conducerea instituţiei invitând la jubileu zeci de profesori din ţară, dar şi mulţi dintre pensionarii instituţiei.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi profesorul Victor Grecu (foto), prodecan al Institutului Pedagogic orădean chiar la înfiinţarea lui. Pentru a-şi celebra înaintaşii, Universitatea a vernisat şi o expoziţie cu 10 afişe uriaşe pe care se regăsesc imagini şi informaţii din trecutul singurei instituţii de studii superioare de stat din Oradea.