1974. Planuri pentru Ioşia

În epoca Ceauşescu, Oradea a trecut printr-un amplu program de construcţii şi sistematizare, în urma căruia au fost ridicate cele mai multe din cartierele de blocuri ale oraşului. Nu toate planurile au fost puse, însă, în aplicare.

Într-un articol publicat în 1974 de cotidianul Crişana, arhitectul Tiberiu Lantos, angajat al Institutului de Proiectări al judeţului Bihor, scria despre "prefigurarea viitoarei înfăţişări a Oradiei" arătând că în vechea Ioşie ar urma să se construiască un cartier de locuinţe întins pe 40-50 hectare, cu spaţii semnificative pentru odihnă şi agrement. Arhitectul a propus construcţia a numeroase blocuri "în scară", de la blocuri cu două etaje la imobile cu 12 etaje, care ar fi trebuit să găzduiască zeci de mii de orădeni.

De asemenea, cartierul urma să aibă o sală de cinema cu 600 de locuri, două şcoli, o creşă, un cămin şi cabinete medicale, plus un lac, pistă de atletism, terenuri de tenis, baschet şi volei, ştrand, popicărie, autodrom, sală de sport, patinoar artificial, bază nautică pe malul Crişului, complex comercial şi zonă de jocuri mecanice.

03 strand.jpg2013. Complex medical şi SPA

În loc să fie transformat conform planului lui Lantoş de la mijlocul anilor 1970, Ioşia a rămas una din cele mai liniştite zone ale oraşului şi doar o mică parte din planurile arhitectului a devenit realitate.

Ştrandul a fost construit, la fel şi sala de sport, însă blocurile nu s-au făcut în trepte, iar lacul artificial, patinoarul, baza nautică, sala de jocuri şi cinematograful nu s-au făcut deloc. Principalele puncte de atracţie ale cartierului sunt arena sportivă Antonio Alexe şi ştrandul.

Dacă Sala Sporturilor atrage continuu orădenii prin meciurilor de baschet şi târgurile pe care le găzduieşte, ştrandul e frecventat cel mai mult de pensionarii dornici să se scalde în bazinele cu apă geotermală.

Municipalitatea ar vrea, însă, să schimbe această situaţie. De doi ani, Primăria a pus pe hârtie proiectul Geo Sana Dome Ioşia, pentru transformarea ştrandului în centru medical şi SPA, cu bazine dotate cu tobogane, astfel încât clienţii complexului să se poată relaxa, dar şi distra. Deocamdată proiectul este în aşteptare, urmând să fie depus în viitoarea sesiune de finanţare cu fonduri europene.