1920. Oradea lansa moda

În urmă cu un secol, Oradea era un soi de capitală regională a modei. Asta pentru că primele tendinţe vestimentare din vest ajungeau în oraşul de pe Crişul Repede şi abia apoi continuau spre Carpaţi. Bineînţeles, oraşul nu putea căpăta acest renume dacă locuitorii săi nu ar fi fost interesaţi de modă. Istoricii relatează cum, în a doua jumătate a secolului 19, burghezia Oradiei îşi etala bogăţia prin vestimentaţie. Bărbaţii purtau costume europene, cu gulerul de cămaşă apretat, cu manşetă, cravată şi pălărie.

Doamnele se îmbrăcau cu crinolină şi bluză încheiată până la gât. Mai târziu, în perioada interbelică, diferenţele sociale nu mai erau evidente, dat fiind că războiul sărăcise populaţia.

Pentru bărbaţi moda a rămas în linii mari aceeaşi, dar hainele pentru femei au devenit mai lejere. Vara, din cauza caniculei, doamnele umblau fără ciorapi şi chiar cu rochii transparente, care ajungeau până la genunchi. După 1930, orădencele au început să se fardeze, dar erau acceptate doar machiajele discrete. Oja roşie pe unghii era considerată vulgară şi ofensatoare.

03 tineri.jpg2011. Eleganţa, cerinţă rară

Societatea modernă nu mai pune bariere vestimentare. Acum, fiecare poartă ce-i place şi cum îi place, iar de multe ori adolescenţii aleg haine cât mai fistichii, tocmai pentru a ieşi în evidenţă. Costumele "la dungă" şi rochiile sobre se folosesc doar la ocazii speciale. Hotelul Continental, de pildă, a organizat săptămâna trecută o serată la care a impus invitaţilor un "cod vestimentar" la patru ace. De altfel, necesitatea acestei precizări, menţionată chiar pe invitaţiile scrise, spune multe despre tendinţele de azi.

Singurii orădeni care erau cât pe ce să primească restricţii severe privind vestimentaţia sunt funcţionarii Primăriei Oradea. În 2006, primarul Petru Filip voia să introducă un regulament strict privind hainele angajaţilor: bărbaţii trebuiau să renunţe la blugi şi tricouri, pentru a se prezenta la muncă numai la costum, iar femeile numai în rochii cel puţin până la genunchi şi bluze fără pic de decolteu.

Regulamentul nu a mai intrat în vigoare, întrucât funcţionarii nu erau deloc mulţumiţi. Totuşi, rămâne o regulă nescrisă printre funcţionarii publici din diferitele instituţii să meargă la muncă îmbrăcaţi decent, fără extravaganţe.