1965. Pionieri la curăţenie

Mulţi orădeni îşi mai aduc aminte cum, odată cu venirea primăverii, erau scoşi de autorităţi înainte de 1989 pe străzi, la curăţenie. Ziarul Crişana din 1 aprilie 1965 anunţa debutul Lunii curăţeniei, în care din oraş se "ştergea" orice urmă a iernii, pregătindu-l de sezonul cald. Până la data de 1 mai, toţi orădenii, nu doar muncitorii Uzinei de salubritate, trebuiau să aibă "activităţi specifice": măturatul străzilor, curăţenie în parcuri sau tunderea arborilor.

"În scopul bunei lor desfăşurări, Comitetul executiv al Sfatului popular orăşenesc Oradea a sprijinit constituirea unor comisii formate din lucrători sanitari, preşedinţi ai comitetelor de stradă şi de blocuri, care-i vor ajuta pe cetăţeni în respectarea îndatoririlor ce le revin în cadrul acestor acţiuni".

Practic, fiecare stradă avea responsabili, care urmăreau atent cum se face curăţenia. Un rol important îl aveau şi elevii, care erau scoşi de profesori la îngrijirea curţii şcolii şi a zonelor din jurul ei. Şi munca lor era bine organizată. Împărţiţi în brigăzi, elevii aveau fiecare atribuţii clare: unii se ocupau de grădinile de flori, alţii de măturat.

03-gunoi.jpg2011. Primăvara e ecologică la Oradea

Obiceiul curăţeniei generale de primăvară s-a păstrat. Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate organizează campania "Primăvara ecologică a orădenilor". Acum, oamenii nu mai sunt puşi cu de-a sila la muncă, aşa cum erau în urmă cu 40 de ani, dar au şi azi obligaţia civică de a-şi întreţine zonele din faţa imobilelor în care locuiesc.

Primăria nu mai numeşte responsabili, însă preşedinţii de asociaţie sunt cei care mobilizează orădenii care locuiesc la blocuri. Nici elevii nu mai sunt obligaţi să iasă la curăţenie, pentru că democraţia le-a asigurat şi lor drepturi.

Totuşi, profesorii îi îndrumă spre acţiuni civice şi ecologice, iar de multe ori şcolarii sunt cei care dau exemplu adulţilor despre cum se face igienizarea unei zone. În cadrul campaniei actuale de curăţenie, orădenii sunt îndemnaţi de municipalitate să-şi deretice şi curţile şi grădinile, operatorul de salubritate asigurându-le ridicarea gratuită a deşeurilor voluminase, care în mod normal nu pot fi lăsate de izbelişte pe străzi. Totul de dragul unui oraş cât mai curat...