1945. Regulament pentru pieţe

În Buletinul Comunal al Oradiei din martie 1945, un soi de Monitor Oficial local care publica deciziile şi realizările municipalităţii, era tipărit un nou regulament al Serviciului Financiar al Primăriei pentru funcţionarea halelor, pieţelor şi oboarelor. La acea vreme, oraşul avea şase pieţe, din care doar una avea hală, plus trei oboare de vite, cai şi porci. Regulamentul stabilea că animale mici precum mieii, iezii şi purceii de lapte se pot vinde în oricare din pieţe.

Era însă "cu desăvârşire" interzis comerţul "la bariere, pe străzi, în hanuri, curţi sau alte locuri", cu excepţia vânzătorilor ambulanţi autorizaţi de Primărie. Pentru a vinde la gherete, un pieţar trebuia să câştige o licitaţie, dar tarabele se închiriau cu ziua. Regulamentul obliga fiecare comerciant "să fie aprovizionat satisfăcător şi permanent cu articole de bună calitate". Funcţionarea şi întreţinerea pieţelor era un serviciu monopolizat al municipiului, ceea ce însemna că sub nicio formă nu puteau apărea pieţe private.

2012. Pieţele au supravieţuit

03 taraba.jpgDeşi oraşul s-a schimbat enorm, pieţele şi-au păstrat importanţa. Orădenii au de ales acum între zeci de hyper şi supermarketuri, plus nelipsitele magazine de cartier, dar mulţi preferă să se aprovizioneze în continuare din pieţe, mai ales cu legume şi fructe. În prezent, în Oradea funcţionează şapte pieţe gestionate de Administraţia Domeniului Public (fostă RAPAS): Cetate, Ioşia, Rogerius, Nufărul, Decebal, Velenţa şi Obor, aceasta din urmă fiind cea mai mare, de 50.000 mp.

În nicio piaţă nu se mai vând vite, porci sau cai, nici măcar animale mici, care pot fi comercializate doar la târgul de profil. O altă diferenţă e că azi există pieţe private, una fiind la marginea oraşului, pe marginea şoselei de centură. Şi azi, pieţarii obţin gherete în baza unei licitaţii, în urma căreia se încheie contracte de concesiune şi se plătesc chirii lunare. Din acest an, tot în baza unor licitaţii vor putea să-şi desfăşoare activitatea şi comercianţii stradali, iar negoţul neautorizat va fi interzis şi sancţionat cu amenzi.