1985. Pe locuri, fiţi gata, start!

În vara anului 1985, pe 13 iulie, străzile Oradiei au fost scena unui concurs inedit pentru urbea de pe Crişul Repede: un raliu. Concursul de viteză pe circuit, cum era denumit, a adunat 53 de competitori din toată ţara, iar maşinile, în mare parte Dacii Turbo ori Olcituri, dar şi maşini de Formula 1, s-au întrecut pe traseul format din străzile Sucevei, Horea şi Constantin Tănase.

Sute de orădeni stăteau pe marginea străzilor şi priveau goana maşinilor, mărturie fiind o înregistrare video postată acum de un utilizator pe You Tube. Potrivit ziarului Crişana, orădeanul Wilhem Kulpinsky a câştigat locul II la cupa "Easter" din cadrul raliului. El era la acea vreme un celebru competitor: nelipsit de la raliurile organizate în anii '80 în România, a câştigat peste 40 de cupe.

"Pe vremea aia, erau nişte curse tare la modă şi era normal să te înscrii", povestea, în urmă cu câţiva ani, Kulpinsky. Raliul din 1985 din Oradea s-a lăsat, însă, şi cu amintiri triste. Un competitor a intrat cu maşina într-un stâlp de la intersecţia străzilor Sucevei cu Avram Iancu şi, potrivit mărturiilor unor orădeni, ar fi murit. Accidentul n-a fost deloc menţionat în presa vremii.

03 karting.jpg2012. La scară mai mică

Pe străzile Oradiei nu se mai organizează raliuri, iar singurele maşini care se întrec, ilegal însă, sunt cele conduse de şoferii dornici de adrenalină şi care nu conştientizează că, făcând o aşa-numită "liniuţă", pun vieţile lor şi ale altora în pericol. Pasionaţii pot însă să apese pedala pe pistele de karting din oraş. Kartul este un automobil de curse mic, cu caroseria şi partea mecanică simplificate şi viteza redusă, astfel că este folosit cu precădere de copii.

Cursuri de karting se ţin la Palatul Copiilor din Oradea, care are şi o pistă pentru aceste automobile şi organizează periodic concursuri interjudeţene de karting. De asemenea, orădenii pot să ruleze şi pe pista de karting a complexului comercial ERA din Calea Aradului.

În vara anului trecut, după aproximativ 40 de ani de când kartingul se practică în România, s-a înfiinţat şi Federaţia Română de Karting, astfel că toţi câştigătorii competiţiilor organizate sub egida federaţiei sunt validaţi şi pot reprezenta ţara în concursuri internaţionale. La finele lui 2011, trofeul de campion naţional la karting la clasa Mini 60 cc, a ajuns la Oradea, prin pilotul Eduard Buhaş, care are doar 12 ani.