1870. Clopotele a incendiu băteau...

Deşi rolul lor era esenţial, pompierii nu se regăseau la finele veacului XIX pe lista angajaţilor Primăriei, care cuprindea, de pildă, poliţiştii. Pe fiecare stradă, 20 de bărbaţi aveau obligaţia de a interveni la incendii, iar alţi doi să alarmeze populaţia. Ei nu erau plătiţi, însă exista o altă funcţie importantă, plătită de Primărie: o persoană stătea în turnul Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae şi anunţa incendiile prin bătăi de clopote, fiecare cartier având un anumit număr de bătăi.

În 1872 se constituie prima asociaţie a pompierilor voluntari, iar în 1880 a luat fiinţă prima unitate de pompieri profesionişti. În 1900, aceasta a fost dotată cu telefon, iar punctul de observare s-a mutat, în 1904, în turnul Primăriei.

Aici, locul de pază era dotat cu telefon legat la cazarma pompierilor, astfel că nu mai era nevoie de clopote. Sistemul modern nu a fost pe placul orădenilor, în concepţia cărora un incendiu trebuia adus la cunoştinţa tuturor, fiind de datoria morală a fiecăruia să ajute, după puterile sale. Reclamaţiile au curs la Primărie, astfel că în acelaşi an s-au restabilit şi vechile semnale de incendiu: clopotele...

03 pompieri.jpg2010. Număr unic, servicii multiple

În zilele noastre, pompierii bihoreni activează în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", în cadrul căruia funcţionează un Centru operaţional, care monitorizează, evaluează, înştiinţează, avertizează, dă prealarma şi alerta, şi coordonează tehnic intervenţiile din situaţiile de urgenţă.

 Tot în cadrul ISU există şi Inspecţia de prevenire, care avizează, autorizează, informează, îndrumă şi controlează populaţia în legătură cu prevenirea situaţiilor de urgenţă. De asemenea, ISU are trei grupuri de intervenţie, în Oradea, Marghita şi Salonta, având în componenţă detaşamente, staţii şi gărzi de intervenţie.

În fine, ISU mai are în structură şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), cu personal specializat în acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Azi nu mai bat clopotele, toate evenimentele care necesită intervenţia pompierilor, poliţiştilor sau Ambulanţei fiind anunţate la numărul unic 112.