1908. Bazarul cu cinema

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre cât şi spre Republicii, a fost construită în 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Imobilul a înfrumuseţat zona unde anterior erau doar clădiri mici şi insalubre, în care funcţionau standuri pentru negoţul unor produse ieftine de tip bazar.

Cunoscutul arhitect a proiectat clădirea în stilul eclectic, imobilul fiind ridicat în prelungirea frontului stradal şi folosită ca o interfaţă între Calea Regală (Republicii) şi clădirea Teatrului din Piaţa Bemer (Piaţa Ferdinand de astăzi).

Specialiştii spun că, deşi a fost ridicată rapid, Rimanoczy a ales ornamente deosebite, care au dat clădirii eleganţă. La începutul secolului XX, în această clădire a funcţionat primul cinematograf, Teatrul Edison, care avea fotolii în stil amfiteatru şi bufet englezesc. Un secol mai târziu, pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit drept loc pentru vânzarea de reviste şi cărţi în regim de anticariat.

03 irish.jpg2012. Din nou bazar

De câteva decenii, clădirea şi-a pierdut mare parte din farmecul iniţial, Bazarul ajungând să adăpostească mai multe magazine şi localuri care, cu reclamele lor colorate, dau un aspect haotic imobilului.

La etaj, Bazarul din strada Madach Imre e locuit de mai mulţi proprietari, iar la parter a funcţionat, din 1954 până la începutul lui 2012, agenţia CFR, mutată însă pe strada Roman Ciorogariu. Una dintre problemele majore ale construcţiei este pasajul de legătură, care ani de-a rândul a fost închis prin copertine de ambele părţi, iar acum - deşi a fost redeschis - este neamenajat şi transformat fără voie în "porumbar", cu urmările aferente.

Recent, o parte a clădirii, unde funcţionează localul Irish deţinut de Radu Pentie, a intrat din nou în atenţia orădenilor. Şi asta pentru că, după numeroase procese, amânări şi păsuiri, Administraţia Imobiliară Oradea a demolat terasa din lemn construită ilegal pe spaţiul public.

După o zi, proprietarul şi-a făcut, tot fără autorizaţie, o altă terasă, de data aceasta sezonieră, dar în cele din urmă a demontat-o şi a făcut demersuri la Primărie pentru a amplasa legal o alta pe strada Republicii.