1926. "Să nu fie numai vorbărie!"

De cel puţin nouă decenii, orădenii îşi doresc să ajungă cât mai uşor şi mai rapid în băile termale vecine, celebre pentru apa termală vindecătoare. În numărul din 28 februarie 1926, ziarul Tribuna lansa o întrebare pentru conducătorii oraşului: "Anul ăsta se va construi linia de tramvai electric la Băile Felix?".

Întrebarea avea şi un context, căci, după cum arată articolul, "Societatea Tramvaelor Oradea" decisese să înceapă din acea primăvară construirea liniei de tramvai care să lege oraşul de staţiune. Articolul nu prezintă mai multe detalii despre investiţie, dar anunţă că, ţinând cont de acest plan, Consiliul Primăriei a decis să aloce societăţii, expres pentru această lucrare, suma de 500.000 lei.

"Dacă linia se va construi de fapt şi Băile Felix vor fi mai accesibile pentru publicul acestui oraş, atunci suma asta nu e deloc prea mare, ba ar mai trebui sporită dacă bugetul Primăriei permite", încurajau iniţiativa jurnaliştii vremii. "Numai să nu fie şi de data asta numai vorbărie şi să nu se realizeze nimic", mai spuneau ei.

După cum istoria a dovedit, a rămas la nivel de vorbărie...

03-biciclete_bihoreanul.jpg2014. Legate prin pistă

Spre deosebire de predecesorii de acum 90 de ani, edilii de azi au un plan şi mai măreţ: nu-şi doresc doar conectarea Oradiei de staţiune, ci chiar... unirea celor două localităţi.

Primăria Oradea şi comuna Sânmartin plănuiesc o fuziune, care se şi poate petrece dacă la referendumurile locale programate anul viitor cetăţenii îşi vor da acordul. Dacă nu, Oradea şi Băile Felix vor rămâne totuşi legate printr-o pistă de biciclete.

În prezent, Primăria Oradea construieşte o pistă între oraş şi localitatea maghiară Berettyóújfalu, care pe teritoriul administrativ al Oradiei are traseul de la Şoseaua Borşului, pe malul Crişului, zona Oneştilor, Calea Aradului şi pe malul Peţei, până la şoseaua de centură. Cum pista se va termina lângă magazinul Praktiker, la limita dintre Oradea şi Sânmartin, municipalitatea caută resursele necesare pentru a o prelungi până în comuna vecină, astfel încât orădenii şi turiştii să se poată deplasa între cele două localităţi cu biciclete.

În prezent, cele două localităţi sunt conectate prin autobuzele OTL, care din 1 ianuarie 2014 a introdus curse şi în comuna Sânmartin, iniţiativă bine primită de sătenii ce navetează zilnic spre şi dinspre oraş.