1927. Oaspete de excepţie: George Enescu

În ianuarie 1927 în Oradea a avut loc un eveniment deosebit: George Enescu, azi considerat cel mai important muzician român, a avut trei concerte aici. Ziarul Tribuna scria după ultimul concert că artistul a fost "fermecător".

"Când figura sa elegantă, dar lipsită de orice trufie, apărea pe scenă, printr-o singură mişcare cucerea inimile publicului spectator, care izbucnea în aplauze frenetice. Dar când punea arcuşul pe vioară, ca prin farmec se făcea linişte mormântală, încât se auzeau şi cele mai încete acorduri până în cele mai depărate colţuri ale sălii ticsite de mulţime".

Potrivit publicaţiei, maestrul a fost cel mai sărbătorit violonist dintre toţi care au concertat la Oradea. "Când îşi termina o aerie sau bucată de operă publicul extaziat izbucnea în aplauze atât de puternice încât ameninţa să prăbuşească sala şi era chemat de câte 5-6 ori la rampă şi silit să repete".

După concert, a fost aplaudat 15 minute, iar ca publicul să plece s-a stins lumina. Melomanii nu s-au lăsat duşi, aşa că maestrul a mai cântat o arie. Orădenii l-au aşteptat în stradă şi "tineretul i-a desprins caii de la trăsură şi l-au tras, înconjurând teatrul până la Hotel Park, în continue ovaţiuni şi cântece studenţeşti".

03 concert.jpg2013. Orientarea spre tineri

Sala Filarmonicii de Stat din Oradea poartă astăzi numele marelui artist şi compozitor George Enescu, alături de cel al compozitorului şi pianistului Bartok Bela. Concertele simfonice, însă, nu mai sunt la fel de spectaculoase pentru orădeni. Niciun artist nu mai este ovaţionat pe străzi, chit că încă au loc concerte cu casa închisă.

Un succes al Filarmonicii orădene îl reprezintă, de pildă, concertele în care se cântă muzică din filme celebre, precum "Evita", "The Phantom of the Opera" ori chiar din "Star Wars" şi "James Bond". An de an, aceste concerte se reiau pe scena orădeană sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki, iar biletele se vând foarte repede.

Frecventate sunt şi alte spectacole ale Filarmonicii orădene, chiar dacă sălile nu se umplu până la refuz. Totuşi, spătămână de săptămână, în seara de joi, are loc un concert, încercându-se atragerea publicului fie prin programul propus, fie prin reduceri la preţul biletelor.

Filarmonica mizează îndeosebi pe "momirea" tinerilor, dat fiind că mulţi dintre adolescenţii orădeni n-au trecut niciodată pragul sălii de concert. Deşi, dacă ar ajunge acolo, s-ar putea să le placă mult...