1930. Câinii "slobozi", executaţi pe loc!

Şi în perioada interbelică în Oradea exista preocupare pentru problema câinilor de pe străzi, consideraţi periculoşi din pricina bolilor pe care le puteau transmite oamenilor şi altor animale. Dintr-un scurt articol publicat în 5 februarie 1930 în Gazeta de Vest, orădenii puteau afla că oraşul are noi reguli, extreme, în această chestiune. Astfel, orice câine găsit pe străzi pe timp de noapte urma să fie împuşcat pe loc de poliţişti. Pe timp de zi soluţia era mai blândă.

"Chestura Poliţiei Oradea aduce la cunoştinţă publică că s-au luat cele mai severe măsuri ca toţi câinii cari umblă liberi prin oraş să fie prinşi, iar cei găsiţi noaptea vagabonzi prin oraş să fie împuşcaţi pe loc, indiferent dacă sunt câini de casă ori de lux", se arată în articolul intitulat "Măsuri contra câinilor slobozi".

Drept urmare, toţi proprietarii de câini erau avertizaţi să-şi ţină câinii legaţi în curte, atât ziua, cât şi noaptea, aceasta fiind singura metodă prin care se puteau asigura că nu vor rămâne fără animalele de pază ori de companie. Pe stradă puteau umbla doar câinii "conduşi la mână", adică cu lesă, şi cei cu botniţă.

03 grivei.jpg2014. Soluţii mai umane

După opt decenii, problema câinilor fără stăpân este în continuare una de actualitate chiar dacă, aşa cum este şi firesc, măsurile luate de municipalitatea orădeană nu sunt la fel de dure. În prezent, maidanezii sunt ridicaţi de pe străzi de hingherii Administraţiei Domeniului Public şi duşi la Adăpostul Grivei, administrat tot de ADP. Aici, un medic veterinar controlează fiecare patruped, izolându-i pe cei bolnavi. Dacă animalul nu poate fi tratat, este eutanasiat, dar printr-o metodă nedureroasă, ce presupune injectarea unei soluţii letale.

Din 2014, de aceeaşi soartă ar putea avea parte şi căţeii sănătoşi, întrucât anul trecut Parlamentul a adoptat aşa-numita Lege a maidanezilor. Noua lege permite primarilor eutanasierea câinilor comunitari neadoptaţi în 14 zile, prevederea stârnind reacţii vehemente în rândul iubitorilor de animale, care acuză o cruciadă inutilă împotriva unor animale fără apărare. În acelaşi timp, însă, majoritatea opiniei publice susţine noile măsuri luate după ce un copil de trei ani a murit în Bucureşti, vara trecut, sfâşiat de o haită de câini comunitari.