1934. Din Criş în bazin

La jumătatea secolului XIX, singura posibilitate a orădenilor de a se bălăci era în locurile pentru scăldat amenajate în albia Crişului Repede. Pe 1 octombrie 1891, însă, s-a deschis publicului Baia de aburi Rimanoczy, situată într-un hotel modern construit de cunoscutul arhitect în strada Libertăţii de azi, clădire cunoscută ulterior drept Hotel Crişul Repede.

Interioarele au fost proiectate în stilul eclectic şi aveau mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică, şi un bazin mai mare. Tot aici au fost construite duşuri şi chiar o saună.

Primul ştrand modern din Oradea a fost inaugurat pe 1 iulie 1934, pe amplasamentul actualului Bazin Acoperit, când primar era Tiberiu Moşoiu. Acesta a decis şi prelungirea liniei de tramvai care trecea prin apropiere până la intrarea în noul ştrand.

Ştrandul avea o capacitate de 1.500 de persoane şi era dotat cu 900 de "cutii pentru desbrăcat", după cum scria presa vremii.

Apa era introdusă în bazin cu ajutorul unor "maşini de filtrare cari sunt cele mai moderne" şi locul era înconjurat de un parc cu bănci. De asemenea, "băile de pontoane în apa liberă a Crişului au fost refăcute complet".

03 aquapark.jpg2012. Cu gândul la Aquapark

În prezent, Oradea are două ştranduri, cel Municipal, situat pe malul drept al Crişului Repede, şi cel din cartierul Ioşia. În timp ce Ştrandul Municipal reprezintă o alegere pentru orice orădean dornic de scăldat, Ştrandul Ioşia e unul vizitat în mare parte de vârstnici, datorită bazinului cu apă termală.

După sezonul estival din acest an, însă, oraşul va rămâne cu un singur ştrand propriu-zis, căci din toamnă Municipalul va fi închis pentru a fi transformat în aquapark-ul Nymphaea.

Proiectul, care va fi realizat pe bani europeni, prevede demolarea celor 5 bazine care există în prezent. În locul lor se vor construi 14 bazine noi şi 12 aquatobogane. Noul complex va funcţiona pe toată durata anului, pentru că va avea şi o clădire cu bazine acoperite împărţite pe zone cu specific family, relax şi adventure.

Proiectul mai cuprinde un centru multifuncţional cu zonă SPA, fitness ş.a., un complex comercial, terenuri de sport, zone verzi şi o parcare cu 230 de locuri. În octombrie 2013 Aquapark-ul ar trebui să fie dat în funcţiune.