1981. Nimic nu se risipeşte...

Presa anilor '80 stă mărturie că atât locuitorii judeţului cât şi întreprinderile reciclau hârtie şi alte materii prime. Printr-un articol publicat în 1981 în cotidianul Crişana, locuitorii erau îndemnaţi să nu arunce hârtia şi cartoanele, ci să le vândă la punctele de colectare ale Întreprinderii pentru Recuperarea şi Valorificarea Materialelor Reciclabile, amplasate în oraşele din judeţ, pentru 50 de bani kilogramul. În industrie, reciclarea se practica la fiecare întreprindere.

Un exemplu era Cooperativa de Consum Biharea, care a înlocuit piese ale maşinilor de tocat, fabricate din aluminiu, cu materiale plastice din lăzile uzate, scăzând astfel preţul de producţie. Ziarul lăuda şi produsele din materiale reciclabile făcute la Cooperativa "Prestarea" din Oradea: talpă pentru încălţăminte de fotbal, respectiv ornamente pentru "Dacia 1300".

În acelaşi an, întreprinderea "Avîntul" a strâns 2 tone de roţi dinţate şi axe din oţel, în cadrul acţiunii celor "3-R": recuperare, refolosire, revalorificare. De altfel, întreprinderile din Bihor aveau obligaţia anuală de a trimite 54.000 de tone de fier vechi către oţelării.

03-selectiv.jpg2011. Azi e selectiv

În 2011, orădenii sunt îndemnaţi "cu frumosul" să colecteze selectiv deşeurile, separând hârtia, PET-urile şi metalul. RER Ecologic Service a împărţit la fiecare cvartal de blocuri recipiente separate pentru cele două categorii de deşeuri, în timp ce orădenii de la case au primit saci galbeni pentru reciclabile, ridicaţi o dată la două săptămâni.

Din decembrie 2010, când la halda de deşeuri Eco Bihor s-a inaugurat staţia de sortare, reciclabilele sunt transportate aici, fiind sortate pe categorii, balotate şi trimise la firmele specializate în reciclare. Staţia are şi scopul de a reduce cantitatea de deşeuri depuse, care se ridică la 95.000 de tone anual. În privinţa deşeurilor electrice şi electronice, campania Marea Debarasare este organizată lunar, când în toate zonele oraşului sunt plasate containere de colectare a maşinilor de spălat, televizoarelor, calculatoarelor şi a altor aparate.

Şi cei mici învaţă cât de importantă e reciclarea. Cinci grădiniţe au participat la începutul lunii martie la un concurs organizat de Poliţia Locală, în cadrul căruia preşcolarii au confecţionat păpuşi, roboţi şi avioane din PET-uri şi hârtie.