1970. La groapa cu nămol negru

Dacă beneficiile apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai se cunosc de multă vreme, conform unor istorici chiar din secolul XIII, avantajele apei din subsolul cartierului Ioşia de azi au devenit celebre mult mai târziu.

Mulţi orădeni îşi amintesc cum în anii '60-'70, pe malul stâng al Crişului Repede, în apropiere de Podul Densuşianu, mergeau la scaldă în zona pe care o cunoşteau drept groapa cu nămol negru.

Într-o groapă săpată acolo de cine ştie cine, orădenii se bălăceau în apa geotermală, atraşi de proprietăţile vindecătoare ale acesteia, îndeosebi în boli reumatice. Cum în zonă au apărut mai multe gropi, scalda a devenit o activitate cotidiană a orădenilor, îndeosebi a celor trecuţi de prima tinereţe.

O fotografie făcută acolo cam prin 1978 şi postată pe pagina de Facebook "Oradea cu mai multe feţe" a fost un prilej de nostalgie pentru cei care s-au scăldat în groapa noroioasă a Ioşiei şi care povestesc că plăcerea lor era stricată doar de căruţaşii care veneau şi îşi spălau caii în aceeaşi apă. "Atunci, toţi oamenii plecau de acolo", spune un orădean.

Poza arată cum în jurul gropilor cu apă caldă macarale uriaşe clădeau blocurile cartierului Ioşia.

03_strand_bihoreanul.jpg2014. Proiecte fără perspectivă

Locul gropilor cu nămol a fost luat la începutul anilor '80 de Ştrandul Ioşia. Informaţii exacte despre construcţia lui nu se cunosc la actuala Administraţie a Domeniului Public, însă cert este că starea actuală a ştrandului este cea originală. "Până acum s-au făcut doar reparaţii, nu modificări capitale. Ştrandul a fost construit în modul în care îl vedem şi azi, cu opt bazine", spune administratorul Eugen Onciu.

Acum, la Ştrandul Ioşia adulţii se pot bălăci în patru bazine, unde temperatura apei este între 22 şi 32 de grade, iar copiii într-unul în care apa atinge între 31 şi 33 de grade. Pentru că apa geotermală e vindecătoare, dar şi pentru că au intrarea gratuită, clienţi fideli ai ştrandului sunt pensionarii.

Pentru a folosi potenţialul de aici, municipalitatea a pregătit, în 2011, un proiect de transformare a ştrandului în Complexul Geo Sana Dome, un centru medical şi wellness.

Pe lângă modernizarea bazinelor, proiectul prevedea şi construcţia unei clinici medicale în care pacienţii să fie trataţi prin balneofizioterapie, termoterapie, kinetoterapie, electroterapie şi vacuum. Din lipsă de finanţare, planurile au rămas deocamdată doar pe hârtie.