1863. Primii fotografi ai oraşului

În anii '60 ai secolului 19, Oradea făcea cunoştinţă cu un nou fenomen cultural: fotografia. Pe principala arteră comercială a urbei, strada Republicii de azi, au funcţionat majoritatea atelierelor fotografice din oraş. Kiszel István şi Lojanek János au fost primii fotografi de pe Corso, apăruţi în 1863-1864, potrivit istoricului Lucia Cornea. Un alt atelier era AMAT-Foto, care şi instruia amatori, fără nicio taxă.

În primii ani ai secolului 20, pe lângă ateliere au apărut şi magazinele de articole fotografice, primul aparţinând tipografului Lang József, care vindea plăci fotosensibile, filme, hârtie şi aparate foto, inclusiv cu trepied.

Fotografii de pe Corso erau consideraţi cei mai buni profesionişti ai breslei, ei constituind şi Asociaţia Fotografilor Profesionişti din Oradea în 1922.

După cel de-al doilea război mondial, fotografii, ca întreaga populaţie de altfel, au dus-o greu: materialele lipseau, clientela era puţină şi săracă. Şi-au revenit graţie unor comenzi masive, precum cea din 1948 pentru realizarea fotografiilor pentru carnetele de sindicalişti pentru toţi salariaţii orădeni, dar şi pentru fotografierea tuturor orădenilor de peste 14 ani, la întocmirea buletinelor, în 1949.

2013. Adio, poze clasice!

Astăzi, fotografia reprezintă o tehnică mult mai accesibilă orădenilor, graţie digitalizării. Aparatele de fotografiat se găsesc peste tot şi au preţuri pentru toate buzunarele, astfel că prea puţini mai apelează la studiourile foto, iar amatori într-ale fotografiei se găsesc la tot pasul.

Totodată, developarea fotografiilor este o tehnică pe cale de dispariţie, întrucât imaginile digitale, pentru a deveni palpabile, trebuie doar printate. În Oradea mai funcţionează doar câteva magazine pentru imprimarea fotografiilor.

03 toth.jpgNostalgicii pot învăţa tehnicile clasice de fotografiere la cursurile organizate de Clubul Fotografic Nufărul. Înfiinţat în 1976 de artistul Ştefan Toth (foto), clubul organizează periodic şi vernisaje şi competiţii pentru fotografii profesionişti ai oraşului.

Cursurile de tehnică şi artă fotografică, în care se explică şi tehnicile clasice şi digitale de fotografiere, sunt ţinute de acelaşi Ştefan Toth, iar o nouă serie de curs va debuta pe 19 martie. Doritorii pot obţine informaţii suplimentare la sediul fotoclubului (Piaţa Unirii nr. 2-4), la numerele de telefon 0726-292.111, 0741-212.111, 0765-249.881 sau la adresele de e-mail office@fotocluboradea.ro, cfno.ro@gmail.com.