1883. Voluntari pentru Oradea Mare

În a doua jumătate a secolului XIX, societatea civilă a Oradiei s-a consolidat, apărând asociaţii de tot felul, lucru explicabil prin "îmburghezirea" care a caracterizat oraşul în acea perioadă.

De pildă, în 1883 s-a înfiinţat Asociaţia de Înfrumuseţare din Oradea Mare, care, potrivit istoricului Janos Fleisz, era "formată din persoane care doresc progresul oraşului şi are ca scop crearea parcurilor în pieţe şi pe străzi şi, în general, înfrumuseţarea oraşului".

În anul înfiinţării, asociaţia avea 400 de membri voluntari, care au plantat tei şi platani în Piaţa Szent Laszlo. La propunerea asociaţiei a fost amenajat şi bulevardul care ducea la Gara Mare, azi strada Republicii.

De asemenea, în oraş funcţionau asociaţii care ajutau copiii. De exemplu, Asociaţia Prietenii Copiilor plătea şcolarizarea elevilor săraci, îi îmbrăca şi le oferea hrană.

Rolul caritabil era jucat îndeosebi de organizaţiile înfiinţate de femei, care împărţeau lemne săracilor şi îngrijeau bolnavi. În 1870, Asociaţia Femeilor din Bihor a înfiinţat un orfelinat şi o casă de ajutor pentru femeile sărace. Vestea acestor binefaceri a ajuns departe, asociaţia fiind vizitată în 1890 de însuşi Împăratul Franz Josef I.

2012. Pentru binele orădenilor

03 caritas.jpgUn sector important al vieţii Oradiei de azi şi a întregului judeţ îl reprezintă ONG-urile şi voluntarii care acţionează în cadrul acestora. Recent, municipalitatea i-a premiat simbolic pe toţi cei care lucrează voluntar în asociaţii din domeniul social, tocmai pentru a le arăta că efortul lor este apreciat cum se cuvine.

În 2011, peste 22.000 de bihoreni au beneficiat de serviciile organizaţiilor neguvernamentale, în judeţ activând 45 de fundaţii cu profil social. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, de pildă, a înfiinţat în oraş atât o cantină socială unde mănâncă oamenii sărmani, cât şi un centru de zi pentru copii şi un centru maternal pentru tinere însărcinate care primesc adăpost şi consiliere.

Lăudabilă e şi activitatea Fundaţiei Hospice, care asigură servicii de îngrijire paliativă la domiciliu pentru adulţi şi copii diagnosticaţi cu boli incurabile.

Toate serviciile sociale oferite de asemenea structuri se regăsesc în "Ghidul serviciilor sociale furnizate de asociaţii şi fundaţii în judeţul Bihor", lansat săptămâna trecută de Coaliţia pentru Consolidarea Sectorului ONG din judeţul Bihor şi publicat pe internet, inclusiv pe www.ebihoreanul.ro.