1930. Casă Naţională pentru Oradea

La sfârşitul secolului XIX, vizavi de impunătorul Palat Stern a apărut o mai modestă clădire în stil eclectic, dar nu mai puţin frumoasă - Casa Bartsch. Întins pe trei străzi (astăzi Republicii, Parcul Traian şi Mihai Eminescu), imobilul a avut iniţial destinaţia de han, apoi s-a transformat în hotelul Szechenyi.

Rebotezată în 1919 Hotelul Regina Maria, clădirea aflată în proprietatea Primăriei a ajuns în 1929 sediul uneia din cele mai importante instituţii din Oradea românească: Casa Naţională, ce activa pentru "ocrotirea intereselor româneşti din toate domeniile sociale". Imobilul găzduia redacţii româneşti, o bibliotecă, un muzeu etnografic, dar şi asociaţii profesionale, sportive şi culturale.

Finanţată din cotizaţiile membrilor, Casa Naţională a devenit rapid unul din locurile preferate de socializare. Cafenelele din oraş "s-au mai despopulat", scria Gazeta de Vest în 14 februarie 1930, întrucât "elementul românesc s-a retras în casa lui proprie". Aici, tineri şi vârstnici deopotrivă, femei şi bărbaţi, dansau, ascultau muzică, jucau "Rhumy" ori cărţi.

2013. Salvată de război

03-episcopia_bihoreanul_1.jpgÎn 1937, Primăria a vândut Casa Bartsch, în întregime, Episcopiei Ortodoxe, cu preţul de 7 milioane lei, aşa încât chiriaşii, inclusiv Casa Naţională, au fost transferaţi şi ei către biserică. Doi ani mai târziu, episcopul Nicolae Popovici a anunţat că întregul imobil urmează să fie demolat, deoarece pe locul lui Episcopia voia să ridice o nouă Catedrală Episcopală, şi anume Biserica cu Soare, replică la Biserica cu Lună.

Casa Bartsch a scăpat datorită izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi instalării regimului comunist. În prezent, clădirea este împărţită în două părţi. Cea de la numărul 11 se află în continuare în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, iar cea de la numărul 13 a ajuns în proprietatea privată a mai multor persoane.

Întregul imobil are la parter spaţii comerciale, cel mai cunoscut fiind restaurantul Lactobar, care funcţionează în partea ce aparţine bisericii. Faţada acestei aripi a Casei Bartsch a fost complet reabilitată de Primărie în perioada 2011-2012, din banii pe care municipalitatea trebuia să-i aloce anual cultelor religioase.