1907. Râvnita casă Poynár

La începutul secolului XX, chiar în buricul târgului, vizavi de fastuosul complex Rimanóczy de pe malul Crişului Repede, cu hotelul, băile şi restaurantul ridicate de celebrul arhitect cu acelaşi nume, se afla o modestă casă cu parter. Imobilul aparţinea familiei Poynár, o familie de macedoromâni bogaţi în care s-a născut şi Ana Gojdu, mama avocatului Emanuil Gojdu.

În numărul din 3 iulie 1904, ziarul Nagyváradi Napló critica familia: "Pe piaţa Bémer, în cel mai frumos loc al oraşului se situează oribila casă cu parter a descendenţilor familiei Poynár, a cărei achiziţie constituie de mult timp dorinţa comunităţii". Primăria dorea să cumpere casa pentru îndreptarea străzii Nicolae Grigorescu de azi. În acelaşi timp, însă, casa era râvnită de vecinul Kálmán Rimanóczy, care dorea să-şi extindă terasa restaurantului.

Proprietarul János Poynár, membru al consiliului orăşenesc şi şef al depozitului de tutun, a fost de acord cu îndreptarea străzii şi a depus la Primărie un plan de a ridica în locul vechii case una cu două etaje.

Arhitect a fost ales orădeanul Ferenc Sztarill, care proiectase cu câţiva ani în urmă şi Hotelul Astoria, noua Casă Poynár fiind finalizată în noiembrie 1907.

2015. Importantă, dar ignorată

Încă de la darea în folosinţă, Casa Poynár, aşa cum o ştim azi, avea spaţii destinate diferitelor magazine. La începutul secolului XX aici se afla prăvălia de haine bărbăteşti a fraţilor Koch, iar la mezanin un magazin de mobilă de fabricaţie locală şi cabinetul stomatologic al lui Gyula Kovács. După al doilea Război Mondial şi până în anul 2004, parterul imobilului a găzduit cea mai mare librărie din oraş, numită la început Librăria Voinţa Poporului.

 În a doua jumătate a secolului trecut, numele ei a devenit Puşkin, ca apoi să fie rebotezată şi întipărită în memoria orădenilor cu numele Librăria Mihai Eminescu. Spaţiul a fost vânat de speculatorii imobiliari şi adjudecat de controversatul Gelu Mudura, iar în 2004 a fost vândut lanţului de farmacii Sensiblu, astfel că în prezent aici funcţionează o farmacie.

În ciuda valorii arhitecturale şi imobiliare, întreaga casă Poynár, monument istoric protejat, a ajuns într-un avansat grad de degradare. Bucăţi din tencuiala exterioară se desprind periodic, punând în pericol trecătorii. Primăria a obţinut acordul proprietarilor pentru includerea casei în programul municipalităţii de creditare a lucrărilor pentru reabilitarea monumentelor istorice. Cel mai probabil, lucrările vor începe în acest an.