1806. Istorie cu flăcări

În 1800, episcopul Ignaţie Dărăbant a dărâmat vechea biserică greco-catolică din centrul oraşului, cu gândul de a construi o catedrală impunătoare, lucrarea fiind terminată în 1806 de succesorul său, Samuil Vulcan. Ridicată în stilul baroc târziu, clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit şi un interior de factură bizantină.

Pe turnul cu orologiu s-a scris: „Sus m-am ridicat prin puterea episcopului Ignaţie. Dar el m-a ridicat mai sus decât vârful meu, căci până ce eu conţinând rămăşiţele părintelui meu mă ridic spre nori, el plin de merite e dus spre înălţimile cerului”.

După trei decenii, un incendiu uriaş a ars mai multe case din centrul Oradiei, precum şi acoperişul şi turnul Catedralei, reconstruit în 1870, de episcopul Iosif Pop-Sălăjeanu.

N-a fost singura nenorocire care s-a abătut asupra Catedralei Sfântul Nicolae. În 1907, în timpul unor lucrări de reparaţii, a izbucnit un nou incendiu, care a mistuit clopotniţa şi scheletul turnului. Din dispoziţiile guvernului comunist, în octombrie 1948, parohul catedralei, Olah Augustin, a fost chemat la Primăria Oradea şi silit să o predea Bisericii Ortodoxe, în folosinţa căreia a rămas timp de 57 de ani.

2015. Cel mai înalt turn

După îndelungi procese, credincioşii greco-catolici din Oradea şi-au reprimit catedrala în 2005, prima liturghie în acest rit fiind săvârşită, după 57 de ani, pe 20 noiembrie, cu participarea a peste 100 de episcopi, preoţi şi diaconi.

Catedrala Sfântul Nicolae şi-a deschis recent porţile vizitatorilor şi în cadrul Nopţii Muzeelor. Orădenii au putut vizita cripta în care au fost înmormântaţi ierarhi ai Episcopiei Greco-Catolice precum PS Iuliu Hîrţea, PS Samuil Vulcan şi PS Ignaţie Dărăbant.

Totodată, au putut fi admirate piese ornamentale şi de cult primite de prelaţii greco-catolici de la capetele încoronate ale Imperiului Habsburgic, Maria Tereza şi Iosif al II-lea. Între acestea, două policandre (candelabre cu mai multe braţe) aurite. Parohul Ovidiu Duma spune că în curând va începe reabilitarea şi consolidarea scărilor din lemn care duc în turnul Catedralei, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, acesta să poată fi vizitat de publicul larg.

Curioşii vor putea urca până în balconul turnului, situat la 40 metri faţă de sol, unde vor putea vedea şi clopotele originale. Turnul Catedralei Greco-Catolice se ridică la peste 60 metri, fiind cel mai înalt din centrul oraşului. Cel al Primăriei are 50 metri.