1987. Un oraş, două CET-uri
Între anii 1963 şi 1966, în mandatul primarului Dregus Ernő, în zona vestică a Oradiei, care se contura ca zonă industrială, a început construcţia primei centrale electrice de termoficare din oraş (foto).
Liderii comunişti au decis construirea CET-ului nu neapărat spre binele orădenilor, ci pentru buna funcţionare a întreprinderilor din imediata vecinătate, Alumina şi Sinteza, care aveau mare nevoie în producţie de abur tehnologic.
Rând pe rând, majoritatea apartamentelor Oradiei au fost racordate la cele 196 de puncte termice ale centralei ce funcţiona pe bază de lignit.
Deşi centrala cu o putere de 250 MW asigura întregul necesar al oraşului, în 1987 a fost dată în folosinţă încă una, CET II, în capătul cartierului Nufărul, între Oradea şi Sânmartin.
În 2002, din cauza cheltuielilor prea mari pentru întreţinere, Guvernul şi Primăria au decis închiderea unei termocentrale, fiind aleasă cea de-a doua, chiar dacă cea de pe Calea Borşului era mai veche.
Dezavantajul centralei din Nufărul era că, pe lângă puterea mai mică de producţie (150 MW), nici nu atrăsese în jur alţi consumatori de energie, cum probabil speraseră autorităţile dinainte de 1989. 15 ani mai târziu s-a dovedit că termocentrala a fost în plus, lipsa ei nefiind resimţită de nimeni.
2014. Dezmembrată la fier vechi
Din 2002, CET II a rămas în patrimoniul companiei Termoelectrica şi a fost trecută în conservare. Cei 600 de angajaţi au fost trimişi în şomaj, fiind păstraţi doar 10 salariaţi pentru paza terenului în suprafaţă de 144 de hectare. Din acestea, 92 de hectare sunt ocupate cu haldele de şlam rămase în urma arderii lignitului în anii în care centrala a funcţionat, suprafaţă ce trebuie ecologizată.
De la închiderea CET II, Ministerul Finanţelor a scos-o la licitaţie de mai mult de zece ori, dar fără succes: nimeni n-a oferit preţul cerut, 51 milioane euro. Din 2008, Primăria a cerut Guvernului să-i fie transferată centrala cu terenuri cu tot, ca să ecologizeze haldele şi să transforme zona în parc industrial.
În 2012, premierul Victor Ponta a promis că va transfera CET-ul II Primăriei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Drept urmare, la finele lunii mai, Consiliul Local Oradea a decis să se asocieze cu Electrocentrale Grup Bucureşti şi să negocieze direct cu Termoelectrica, societate aflată în lichidare judiciară. Electrocentrale Bucureşti va oferi 6,6 milioane euro, bani pe care urmează să îi recupereze din valorificarea fierului vechi, iar municipalitatea 1,5 milioane euro, bani în schimbul cărora va rămâne stăpână pe cele 144 hectare.