Câinii din centru, câini de lux

În 1930, proprietarii de câini din Oradea plăteau pentru animalul lor o taxă stabilită de conducerea oraşului, scrie Corneliu Crăciun în cartea "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică". Taxa nu era stabilită în funcţie de rasă, ci de zona unde trăiau. Oraşul era împărţit în trei ocoale: primul cuprindea spaţiile extravilane, coloniile şi viile, cel de-al doilea străzile marginale, iar Ocolul III era zona centrală, câinii de aici fiind consideraţi de lux. Pentru ei, proprietarii plăteau o taxă de 500 de lei pe an, faţă de cea de 100 de lei impusă în Ocolul II.

Taxele creşteau progresiv pentru orădenii cu mai multe patrupede. Scutiţi erau câinii dresaţi pentru Armată, Jandarmerie şi Poliţie, dar şi cei de pază la casele de lângă oraş. "Faptul că un câine s-a pierdut sau a murit nu dă scutire de plata taxei impuse pe acel an", scria în buletinul oficial al Primăriei. Totuşi, şi în acea perioadă existau câini ai străzii. Potrivit unor statistici, în 1928, grupul de ecarisaj al Serviciului Veterinar a prins "591 de câini vagabunzi şi s-au pus sub observaţie 216 de câini suspecţi, din cari bolnavi de turbare 6".

03 adoptie caini.jpgIubiţi şi câinii vagabonzi!

În zilele noastre, proprietarii riscă să plătească o altă "taxă" pentru animalul lor. Din cauza numărului mare de câini ai străzii, estimat între 400 şi 600, Primăria vrea să oblige orădenii să-şi sterilizeze câinii, excepţie făcând exemplarele cu pedigree, cele pentru care operaţia este un risc major şi câinii utilitari ai persoanelor cu handicap. Sterilizarea ar urma să fie plătită din banii orădenilor, dar în prima etapă jumătate din costuri vor fi suportate de municipalitate.

Orădenii care nu doresc să îşi castreze câinii vor plăti o taxă anuală de 100 lei, bani din care Primăria va plăti către fundaţia SOS Dogs, care se ocupă de patrupedele comunitare ale oraşului, îngrijirea căţeilor la adăpost. Cei care nu îşi vor steriliza căţeii şi vor alege să plătească anual taxa, vor fi obligaţi să îşi supravegheze permanent animalul, pentru a evita împerecherea cu cei comunitari. În acelaşi timp, municipalitatea vrea să încurajeze adopţia acestora din urmă. La începutul lunii iunie, a organizat împreună cu SOS Dogs, în premieră, un târg la care cei interesaţi au putut să ia acasă căţei fără stăpâni.