1835. Donaţie făcută parc

Primele parcuri amenajate ca la carte au apărut în Oradea în secolul XIX, când - deşi industria era mult mai puţin dezvoltată decât acum - poluarea era mai mare din pricina cărbunelui utilizat pentru producerea energiei.

Un frumos parc a fost realizat în 1835 pe terenul donat municipalităţii de contele Rheday Lajos, motiv pentru care zona, unde astăzi se află o parte a Grădinii Zoologice şi actualul Parc Bălcescu, s-a şi numit Grădina Rheday. Parcul Ujsor (acum Petofi) era o altă zonă verde importantă în Oradea anului 1859.

În 1890, pe un teren mlăştinos de pe malul drept al Crişului s-a amenajat un parc întins până la dealurile oraşului. Denumit Varosliget, locul a avut mai multe denumiri până să ajungă Parcul I.C. Brătianu de azi - Grădina Bunyitai, Parcul Orăşenesc, Parcul Muncitoresc. Un alt parc de la sfârşitul secolului XIX era Parcul Milenar (foto), azi Parcul Libertăţii.

Unul din cele mai mari parcuri din zilele noastre, Parcul 1 Decembrie, era în a doua jumătate a secolului XIX Piaţa Mare a Oradiei, unde se ţineau săptămânal târguri de vite, pînă la începutul secolului XX.

2012. Parcuri noi şi vechi

Societatea contemporană acordă o mare atenţie ecologiei, iar normele europene impun ca fiecare oraş să asigure o suprafaţă minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor - 26 metri pătraţi. La acest capitol, Oradea stă bine, cadastrul verde relevând că unui localnic îi revin 25 de metri pătraţi de spaţii verzi.

03 cetate.jpgCele mai mari parcuri ale Oradiei sunt cele amenajate odinioară - Parcul 1 Decembrie, Parcul I.C. Brătianu şi Parcul Petofi - cărora li se adaugă altele, mai mici, precum Parcul Bălcescu, Parcul Traian ori Piaţa Ţăranilor. În ultimii ani, în Oradea au fost amenajate însă mai multe parcuri noi şi mari, cum sunt Olosig, Seleuş şi Padişului. De asemenea, au fost realizate două parcuri mari şi în jurul Cetăţii (foto).

Campusul Universităţii adăposteşte, la rândul său, un parc vast, iar Dealul Ciuperca va fi amenajat de Primărie, cu fonduri europene, într-o grădină botanică în aer liber. La capitolul zone verzi, Oradea mai are şi zone de promenadă amenajate pe malurile Crişului Repede, ce străbat întregul oraş, iar în zona Salca municipalitatea doreşte să amenajeze un parc de aproape 10 hectare.