1839. O capelă pentru oraş

Cunoscut orădenilor de azi ca loc de promenadă, Dealul Ciuperca nu a fost întotdeauna aşa. În perioada austro-ungară, acesta era o zonă cu caracter religios, având numele Dealul Calvarului sau Kálvária, asemeni multor astfel de zone din Ardeal.

În vârful său, a fost construită în anii 1839-1840, la comanda episcopului orădean Laycsák, o capelă romano-catolică. Ridicată de Barthel György, clădirea (foto) avea dimensiuni reduse, dar excela prin stilul neoclasic. Era singura biserică de formă rotundă din oraş şi amintea de compoziţia Pieţei San Pietro din Vatican. În faţa sa erau câteva statui, cel puţin două reprezentând răstignirea lui Iisus, ambele opere ale lui Dittmann Kelemen.

Capela era şi punctul final al procesiunilor de Paşti, care porneau de la biserica romano-catolică Olosig (intersecţia străzilor Republicii şi Dunărea).

Clădirea a fost demolată în 1955 de autorităţile comuniste, care nu concepeau ca „deasupra” oraşului să stea o asemenea clădire. Pe locul rămas liber a fost construit un restaurant în formă de ciupercă, care a şi dat numele actual al dealului.

Aleea de acces dinspre linia CFR, cu punctele de belvedere, a fost amenajată prin „muncă patriotică” în 1966.

2015. Grădina publică Ciuperca

Decenii la rând, Dealul Ciuperca şi aleea de promenadă au rămas neschimbate, iar din cauza degradării avansate au încetat să mai fie o destinaţie preferată a orădenilor. În 2011, a apărut însă ideea extinderii şi modernizării zonei de promenadă, iar în 2012 Primăria a depus un proiect în acest scop pentru a obţine o finanţare cu fonduri europene.

Deşi proiectul iniţial cuprindea, pe lângă alei, zone verzi, iluminat şi spaţii de odihnă, o cascadă, un lac cu nuferi şi o zonă viticolă, anul trecut el a fost mult simplificat.

Grădina publică, aflată acum spre finalul amenajării, va avea o suprafaţă de 3,7 hectare, aproape dublu faţă de spaţiul verde existent înainte, prin preluarea unui teren deţinut de Episcopia Greco-Catolică. Costul lucrărilor este de 1,7 milioane euro, din care 730.000 euro finanţare europeană nerambursabilă.

Până acum, muncitorii au realizat un punct de informare turistică, un amfiteatru şi aleile, au plantat arbori şi arbuşti şi, de asemenea, au montat un covor de gazon. Întregul şantier ar trebui finalizat până la sfârşitul lui 2015, ceea ce înseamnă că de anul viitor orădenii se vor putea bucura atât de un nou spaţiu public, cât şi de o privelişte mai deschisă către oraş.