1931. Găinile, marfă de furat

În cartea sa "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică", istoricul Corneliu Crăciun dedică un capitol furturilor ce se petreceau în oraş în acei ani zbuciumaţi. Conform articolelor din presa vremii, erau frecvente atacurile în gospodăriile în care se găseau găini, deoarece aceste zburătoare erau uşor de prins şi de imobilizat şi nu făceau gălăgie precum raţele ori gâştele.

"Operaţiunile puteau fi executate - în mod eficient - de foarte puţini oameni; era nevoie de o gazdă unde să fie duse şi puteau fi valorificate mai uşor: le mâncau imediat după prindere sau le vindeau în pieţe", arată istoricul. Un episod relatat s-a petrecut în 1931, în Velenţa, unde oamenii legii au reuşit să prindă, după o pândă, un grup de orădeni care furaseră un sac de găini taman din curtea ajutorului de comandant al pompierilor.

Prinşi, hoţii au mărturisit că operau şi în zona Gării şi Olosig, iar zburătoarele le duceau unei femei care le vindea în piaţă. Totodată, tâlharii au pus pe hârtie fiecare curte spartă şi numărul de găini furate, dar au recunoscut şi că au reuşit să fure chiar şi un stup. Ar fi luat mai mulţi, dar s-au trezit atacaţi, de albine.

2013. Hoţii, tot mai inventivi

Un secol mai târziu, pare-se că obiceiurile răufăcătorilor din Oradea nu s-au prea schimbat, întrucât frecvent poliţiştii au de investigat pagube lăsate de hoţi prin oraş. În mod evident, însă, casele şi curţile orădenilor sunt mai greu de spart decât în perioada interbelică, întrucât şi măsurile de securitate sunt felurite: de la uşi de înaltă siguranţă şi geamuri cu sticlă incasabilă la sisteme de alarmă ce detectează orice mişcare.

Cu toate acestea, hoţii găsesc metode ingenioase. Zona dealurilor oraşului a fost lunile trecute o ţintă a tâlharilor, care au intrat în casele unor VIP-uri topind plasticul geamurilor termopan cu o lampă de benzină.

Nici sediile firmelor nu scapă neprădate: zilele trecute, poliţiştii au prins un hoţ care a spart 5 cabinete stomatologice, de unde a furat pastă de dinţi, aparatură şi medicamente, pus fiind, se pare, chiar de un alt dentist din oraş!

Infractorii încearcă să spargă şi maşini parcate pe străzile Oradiei, chit că riscă destul de mult, întrucât multe sunt dotate cu alarme, iar străzile oraşului sunt vegheate permanent de poliţişti, printr-un sistem modern de camere video.