1865. Iosif Vulcan, avocatul iubitor de literatură

Pe 31 martie 1841, în satul bihorean Holod s-a născut unul dintre cei mai importanţi animatori culturali ai României, publicistul Iosif Vulcan. Fiu al preotului greco-catolic Nicolae Vulcan şi nepot al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, Iosif Vulcan a studiat la Gimnaziul Premonstratens din Oradea, azi Colegiul Mihai Eminescu.

La sfatul tatălui, s-a înscris la Facultatea de Drept din Budapesta, dar cariera de avocat nu l-a satisfăcut. Îndrăgea mai mult literatura, iar din studenţie a scris versuri. Primele producţii le-a publicat în revista Federaţiunea, patronată de Alexandru Roman, profesorul din Auşeu care a fost unul dintre primii dascăli care au predat în limba română în şcolile din Transilvania.

De-a lungul carierei literare, Vulcan s-a dovedit un scriitor important, lăsând în urma sa poezii, piese de teatru, o lucrare istorică, nuvele, romane şi traduceri. De asemenea, Iosif Vulcan a redactat, la Pesta, mai multe reviste de beletristrică. Cea mai răsunătoare a fost, fără doar şi poate, revista Familia, lansată în 1865, tot la Pesta. Descrisă ca "foaie beletristică şi enciclopedică cu ilustraţii", revista era dedicată oricărei familii iubitoare de limbă şi cultură românească.

2015. Un muzeu cât o viaţă

În februarie 1866, la redacţia Familia a ajuns, de la Cernăuţi, poezia "De-aş avea", semnată Mihai Eminovici. Iosif Vulcan a fost încântat şi a publicat-o, schimbând în Eminescu numele debutantului de doar 16 ani. Aşa a devenit bihoreanul naşul literar al celui mai mare poet român.

În 1880, Iosif Vulcan s-a mutat la Oradea, cu redacţia Familia cu tot. Oradea este oraşul în care Vulcan a şi murit, pe 8 septembrie 1907, fiind înmormântat în cimitirul Olosig. Ulterior, la dezafectarea cimitirului, locul său de veci a fost mutat în Cimitirul Municipal. Moştenirea lui s-a păstrat în oraşul de pe Crişul Repede.

Revista Familia continuă să apară lunar la Oradea şi chiar în acest an publicaţia, devenită un brand cultural al Bihorului, sărbătoreşte 150 de ani de existenţă. Iosif Vulcan are în Oradea şi un muzeu memorial, amenajat în casa în care a locuit, pe strada ce-i poartă numele, în imobil fiind păstrate piese din mobilierul original. În muzeu se găseşte şi colecţia Familia, dar şi volume din opera lui Vulcan, manuscrise şi alte documente care au aparţinut valorosului om de cultură. Fireşte, în muzeu este păstrat şi potretul întemeietorului revistei Familia.