1891. Primul "SPA" şi o cafenea de lux

Pe 15 octombrie 1900, imediat după inaugurarea Teatrului, orădenii au avut parte de o a doua premieră. Acelaşi arhitect care a proiectat clădirea Teatrului, Rimanóczy Kálmán sr., inaugura peste drum Cafeneaua Royal şi, odată cu ea, o nouă aripă a Hotelului Crişul Repede.

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică.

La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic.

Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

2015. De la Royal la un Butoi de aur

Având în faţă şi o grădină de vară, cafeneaua Royal şi-a câştigat printre orădeni faima unui local perfect pentru loisir. "La Cafeneaua Royal îşi dă întâlnire tot publicul select din Oradea. Concertează cea mai bună orchestră", arăta o reclamă a vremii.

Rimanóczy a cerut prin testament ca hotelul să intre în proprietatea oraşului şi să-i poarte întotdeauna numele, lucru ignorat de comunişti. Cafeneaua a devenit Restaurantul Oradea, şi acesta cu mare trecere de-a lungul veacurilor. Numeroşi musafiri de seamă ai oraşului, actori ori cântăreţi, au trecut pe aici şi şi-au lăsat iscălitura în cartea de onoare.

După 1989, clădirea a fost mult modificată, iar baia cu aburi a dispărut pentru totdeauna. Apoi, imobilul a intrat într-un con de umbră şi a ajuns într-o avansată stare de degradare.

În 2010, cumpărată între timp de afaceristul orădean Florin Panea, clădirea monument istoric a fost redeschisă parţial. Restaurantul de la parter, redenumit "Butoiul de aur", a fost restaurat şi apoi redeschis, la fel ca terasa veche de un secol. Nu şi-a regăsit şi aceeaşi faimă, dar probabil mai are răbdare...