1910. Primul zbor cu avionul din Oradea

Primul zbor cu avionul din Oradea a fost realizat cu un aparat construit chiar aici, de Anton Lantzendorfer, locotenent al regimentului din urbe. Portalul oradeamea.com scrie că avionul biplan a fost asamblat la fabrica de trăsuri Vadz şi Grosz şi avea lungimea aripilor de 10 metri. Pe 9 august 1910, la înserat, sute de orădeni s-au adunat pe un teren de lângă Cimitirul Rulikowski aşteptând să vadă "minunea".

Cu elicea pornită, aparatul nu s-a ridicat în aer, iar mulţi au plecat dezamăgiţi acasă. Câţiva zeci de optimişti au rămas, însă, să-l încurajeze pe pilot, acelaşi Lantzendorfer, iar până la urmă acesta a zburat 20-30 de metri, la o înălţime de 4-5 metri.

În luna noiembrie, Primăria, condusă pe atunci de Rimler Karoly, a adus un englez, G.W. Hamel, să facă un zbor demonstrativ cu un aparat asamblat aici cu piese trimise din Franţa. Avionul a făcut trei decolări şi s-a ridicat la 200 metri. Prima pistă din oraş a fost deschisă traficului de călători în 1938, fiind amplasată în apropierea actualului Aeroport, a cărui pistă a fost betonată abia în 1967.

03 terminal.jpg2012. Aeroport în aşteptare

De ani buni în Oradea nu s-a mai ţinut un show aviatic. Bihorenii au putut admira un spectacol aviatic, în luna mai a.c., la un complex de agrement din comuna Ineu, unde s-au ridicat în aer 20 de aparate uşoare de zbor. Doritorii de adrenalină pot, în schimb, să se înscrie la cursurile de planorism oferite de Aeroclubul "Smaranda Brăescu" Oradea, una dintre filialele Aeroclubului Naţional.

În ceea ce priveşte Aeroportul Oradea, aici aterizează doar curse naţionale, ale companiei Tarom, în aşteptarea fondurilor necesare pentru extindere şi modernizare, în special a pistei de decolare-aterizare, care l-ar putea pune pe harta aeroporturilor cu zboruri internaţionale. La sfârşitul anului trecut, au fost finalizate lucrările de modernizare şi recompartimentare ale terminalului, aici fiind amenajate, printre altele, o zonă de preluare mecanică a bagajelor, o sală de aşteptare, o cafenea, o sală pentru azilanţi şi un salon de protocol pentru VIP-uri, astfel încât, măcar din acest punct de vedere, Aeroportul Oradea să se ridice la standarde europene.