1921. O zi regală

Regina Maria a trecut prima oară prin Oradea în ianuarie 1893, când, proaspăt căsătorită, a venit în România cu Regele Ferdinand. Prima vizită propriu-zisă în Oradea a avut loc abia în 22 mai 1919, când cuplul regal a preluat simbolic acest teritoriu. "M-am trezit devreme în aclamaţii. Am ieşit la fereastră să-i salut pe ţăranii care erau cu toţii într-un extaz frenetic", a scris Regina în jurnalul său despre "primirea extraordinară" din Oradea, un oraş "mare şi frumos".

A doua vizită s-a petrecut în iulie 1919, când Maria a vizitat şi "o frumoasă localitate balneară foarte apropiată".

Pe 13 octombrie 1921, Regina revine la Oradea pentru dezvelirea statuii care o reprezenta. "O zi cu adevărat regală", a descris ea momentul.

Statuia de bronz, "de o mărime impresionantă", era acoperită cu un drapel, iar după o slujbă religioasă oficiată de episcopul Roman Ciorogariu, "a fost dezvelită în urale extraordinare".

Au urmat 7 discursuri despre care Regina a scris că, "dacă nu aş avea deja o părere bună despre mine, ar fi fost justificat să-mi formez una acum". A urmat o defilare a delegaţiilor de ţărani, o paradă militară, iar apoi Regina a plecat în ovaţii. A revenit la Oradea în 21 noiembrie 1924, la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand.

03 statuie.jpg2012. Regina Maria, "revenită" în Oradea

Anul trecut, consilierii locali ai Oradiei au luat decizia reamplasării unei statui a Reginei Maria în faţa Teatrului orădean. În septembrie 1940, administraţia horthistă a dat jos şi a distrus statuia originală a Reginei, în locul ei punând-o pe cea a dictatorului fascist maghiar.

91 de ani mai târziu, chiar de Ziua Oradiei, pe 12 octombrie 2012, în prezenţa Principelui Radu, a Principelui Nicolae, nepot al Regelui Mihai, şi a Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, nepoate a Reginei Maria, s-a dezvelit noua statuie a Reginei.

Monumentul o reprezintă stând maiestuos în picioare, purtând coroana pe cap, iar în mâna stângă un sul cu sigiliul regal. Realizată în bronz de artistul Dumitru Paina, statuia înaltă de 2,6 metri a fost amplasată pe un soclu de 2,5 metri, placat cu piatră de Başchioi şi decorat cu două brâuri sculptate.

Pe soclu au fost montate două basoreliefuri din bronz, unul reluând o imagine de la vizita din 1919, iar celălalt înfăţişând-o ca "Mamă a Răniţilor".

Postamentul mai are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul "Maria Regina României, 1875-1938", respectiv cu stema Oradiei alăturată textului "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919".