1921. O zi regală
Regina Maria a trecut prima oară prin Oradea în ianuarie 1893, când, proaspăt căsătorită, a venit în România cu Regele Ferdinand. Prima vizită propriu-zisă în Oradea a avut loc abia în 22 mai 1919, când cuplul regal a preluat simbolic acest teritoriu. "M-am trezit devreme în aclamaţii. Am ieşit la fereastră să-i salut pe ţăranii care erau cu toţii într-un extaz frenetic", a scris Regina în jurnalul său despre "primirea extraordinară" din Oradea, un oraş "mare şi frumos".
A doua vizită s-a petrecut în iulie 1919, când Maria a vizitat şi "o frumoasă localitate balneară foarte apropiată".
Pe 13 octombrie 1921, Regina revine la Oradea pentru dezvelirea statuii care o reprezenta. "O zi cu adevărat regală", a descris ea momentul.
Statuia de bronz, "de o mărime impresionantă", era acoperită cu un drapel, iar după o slujbă religioasă oficiată de episcopul Roman Ciorogariu, "a fost dezvelită în urale extraordinare".
Au urmat 7 discursuri despre care Regina a scris că, "dacă nu aş avea deja o părere bună despre mine, ar fi fost justificat să-mi formez una acum". A urmat o defilare a delegaţiilor de ţărani, o paradă militară, iar apoi Regina a plecat în ovaţii. A revenit la Oradea în 21 noiembrie 1924, la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand.
2012. Regina Maria, "revenită" în Oradea
Anul trecut, consilierii locali ai Oradiei au luat decizia reamplasării unei statui a Reginei Maria în faţa Teatrului orădean. În septembrie 1940, administraţia horthistă a dat jos şi a distrus statuia originală a Reginei, în locul ei punând-o pe cea a dictatorului fascist maghiar.
91 de ani mai târziu, chiar de Ziua Oradiei, pe 12 octombrie 2012, în prezenţa Principelui Radu, a Principelui Nicolae, nepot al Regelui Mihai, şi a Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, nepoate a Reginei Maria, s-a dezvelit noua statuie a Reginei.
Monumentul o reprezintă stând maiestuos în picioare, purtând coroana pe cap, iar în mâna stângă un sul cu sigiliul regal. Realizată în bronz de artistul Dumitru Paina, statuia înaltă de 2,6 metri a fost amplasată pe un soclu de 2,5 metri, placat cu piatră de Başchioi şi decorat cu două brâuri sculptate.
Pe soclu au fost montate două basoreliefuri din bronz, unul reluând o imagine de la vizita din 1919, iar celălalt înfăţişând-o ca "Mamă a Răniţilor".
Postamentul mai are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul "Maria Regina României, 1875-1938", respectiv cu stema Oradiei alăturată textului "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919".