1924. Pictura unei întâlniri istorice

Construită între anii 1902 şi 1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jr., clădirea Primăriei din Oradea este locul în care, de mai bine de un secol, se iau deciziile oraşului, majoritatea parafate în impozanta sală mare de la primul etaj al clădirii.

Iniţial, sala era amenajată din lemn sculptat, pe model britanic, cu scaunele dispuse în amfiteatru şi un pupitru în faţa căruia se postau cei care voiau să ia cuvântul.

Până în 1924, în sală a fost expus un tablou al pictorului bihorean Bihari Sandor, care reprezenta întâlnirea din 1418 de la Oradea dintre împăratul Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai longevivi regi ai Ungariei, cu regele Vladislav Jagello, rege al Poloniei remarcat prin războaiele împotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni.

Regii erau cumnaţi, căsătoriţi cu două surori, dar în anul întâlnirii imortalizate ambele soţii decedaseră, cei doi erau recăsătoriţi, iar relaţia lor n-a fost foarte cordială. Întâlnirea din catedrala orădeană a marcat începutul unui dialog de alianţă şi sprijin reciproc.

Tabloul pictorului bihorean a fost dat jos din Sala Mare a Primăriei în 1924 şi a dispărut.

03-tablou_bihoreanul.jpg2014. Oradea maghiară, Oradea română

La 90 de ani după ce tabloul cu cei doi regi a dispărut, Sala Mare a Primăriei, denumită acum Traian Moşoiu, este iar vegheată de capete încoronate, ba chiar de mai multe. Vinerea trecută, cu prilejul manifestărilor pentru sărbătorirea intrării trupelor române în Oradea din 20 aprilie 1919, în sală au fost dezvelite două picturi uriaşe, cu dimensiuni de 2,1 metri lăţime şi 4,1 metri lungime, ambele realizate de pictorul Valentin Tănase.

Una reface pânza ce prezenta întâlnirea dintre împăratul Sigismund de Luxemburg şi regele Vladislav Jagello, iar cealaltă arată primirea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea în anul 1919, în prima vizită oficială a suveranilor aici de după instaurarea administraţiei româneşti.

Această a doua pictură a fost inspirată din fotografiile vremii, iar lângă cei doi regi au fost pictaţi şi personalităţi precum Iuliu Maniu, Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Octavian Goga.

Etalarea celor două picturi în Sala Mare este primul pas făcut de Primărie în proiectul de reabilitare şi refacere a aspectului sălii cât mai apropiat de cel originar. Primarul Ilie Bolojan vrea ca sala să fie deschisă turiştilor.