1974. Ţigani relocaţi

Coloniile de ţigani din zona de est a Oradiei creează probleme localnicilor şi autorităţilor locale de mai multe zeci de ani. Nu doar scandalurile şi furturile înregistrate în zona Căii Clujului încă de acum câteva decenii, ci şi aspectul mizerabil al unor cartiere precum Velenţa sau Voltaire au impus luarea unor măsuri reparatorii.

La jumătatea anilor ‘70, o parte a familiilor de romi din aceste cartiere a fost mutată în două blocuri construite pe strada Voltaire, cunoscute printre orădeni sub denumirea de "blocurile NATO". Cei care nu au încăput acolo au fost lăsaţi să-şi construiască case în apropiere. Totodată, unora le-au fost repartizate locuri de muncă în fabricile din oraş.

Însă, aşa cum reiese din documentele păstrate la Arhive, în acest cartier "igiena lăsa mult de dorit". Consiliul Popular Municipal şi Miliţia căutau soluţii pentru identificarea de locuinţe pentru ţigani sau pentru trimiterea acestora în localităţile de origine. În anul 1974, în Oradea, oficial, trăiau 246 de familii de ţigani, cu 1.120 membri. Dintre aceştia, 992 aveau domiciliul stabil în oraş şi doar 169 de persoane erau încadrate în muncă.

2016. Civilizarea cartierelor de romi

Un document arată că la jumătatea anilor ‘70 cea mai mare parte a caselor locuite de ţigani erau în stare proastă, "cocioabe ce trebuie demolate", iar majoritatea familiilor erau dezorganizate, în rândul lor dominând vicii precum alcoolismul, huliganismul şi hoţia, împreună cu diferite boli cauzate de promiscuitate.

În 1987 au fost luate câteva măsuri de îmbunătăţire a vieţii ţiganilor, cum ar fi: înscrierea copiilor la şcoală, întâlniri cu autorităţile pentru combaterea cerşetoriei, încadrarea în muncă, respectiv repartizarea de locuinţe. Cei care se remarcau prin diferite talente erau antrenaţi în activităţile Casei de Cultură a Municipiului.

Problemele sunt actuale şi azi. În 2007, în ghetoul cu "blocurile NATO" trăiau 574 persoane. După 2008 zona a fost salubrizată, străzile modernizate, iar pentru asigurarea ordinii publice au fost montate camere de supraveghere.

Totodată, Poliţia Locală are ca misiune şi strângerea de pe străzi a cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost, majoritatea ţigani, respectiv trimiterea lor în satele de origine. Paralel, se desfăşoară campania "Spune nu cerşetoriei", menită să descurajeze acest fenomen.