1904. Turnul incendiilor

În 10 ianuarie 1904, orădenii trăiau un moment festiv: noua primărie a oraşului, construită în stil eclectic de arhitectul Rimanoczy Kalman jr, se deschidea oficial. Unul dintre punctele "forte" ale clădirii, pe lângă sala impunătoare de la primul etaj sau frontispiciul în stil neoclasic, era turnul construit pe partea dinspre Criş.

Consilierul local Janos Fleisz citează în cartea sa "Metamorfoza unui oraş. Oradea 1850-1940" ziarul Nagyvaradi Naplo, care scria: "Turnul noii primării are 50 de metri înălţime, astfel este cel mai înalt punct al Oradiei". Scopul lui principal era de a "găzdui" pompierii care vegheau oraşul şi semnalau incendiile. De la terasa turnului, adică de la înălţimea de 36 de metri, pompierii vedeau toate zonele. Nici nu aveau nevoie să meargă mai sus, pentru că Oradea de atunci n-avea prea multe clădiri înalte.

Ani mai târziu, pe măsură ce clădirile Oradiei se înălţau, pompierii urcau tot mai sus în turn, până când tehnica a evoluat, iar incendiile au ajuns să se anunţe telefonic. De atunci, turnul n-a mai avut un scop precis în afara celui de-a bucura privirile celor care doreau să vadă oraşul în ansamblu...

03 orasul.jpg2011. Deschis tuturor

Turnul Primăriei a rămas şi astăzi cel mai înalt edificiu din oraş. Din vârful său, în toate cele patru zări se vede Oradea, ba chiar şi dincolo de ea, în zilele senine. După luni bune de reabilitare, turnul este acum pregătit pentru oaspeţi, accesul făcându-se din strada Tudor Vladimirescu. Primăria a făcut din înalta construcţie un obiectiv turistic al oraşului, ce poate fi vizitat atât de orădeni, cât şi de cei străini oraşului.

De-a lungul treptelor, 250 la număr, ce urcă până în vârf, vizitatorii pot vedea poze cu Oradea veche, dar şi cu aspecte contemporane ale oraşului. Chiar dacă urcuşul istoveşte vizitatorii, efortul merită: de sus, oraşul se vede cu alţi ochi! Din iunie, panorama Oradiei va putea fi cercetată în detaliu, pentru că municipalitatea va monta în turn o lunetă ce va funcţiona pe bază de monede de 50 de bani.

Totodată, din prima zi a lunii iunie, cei care vor urca vor plăti şi o taxă de 5 lei, respectiv de 3 lei pentru grupurile mai mari de 10 vizitatori. În luna mai, urcatul în turn este încă gratuit şi se poate face de luni până vineri, între orele 9.30 şi 19.30. Vizitarea se poate face, însă, doar cu programare, fie la adresa de e-mail vizitareturn@oradea.ro, fie la numărul de telefon 0731.212.284.