Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte, începând din 22 noiembrie, o expoziţie de fotografii realizate în timpul unor vizite de lucru ale şefilor de stat în Oradea şi în judeţul Bihor, în perioada comunistă.

Expoziţia "Oradea - Deceniile roşii. Vizitele lui Dej şi Ceauşescu în Bihor" cuprinde peste 100 de imagini și a putut fi realizată cu ajutorul unor instantanee provenite de la Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Bihor şi a altora realizate de Nicolae Meseşan, fotograf oficial la ultimele trei vizite ale lui Nicolae Ceauşescu în judeţul Bihor. Imaginile surprind vizita de lucru a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în Oradea şi regiunea Crişana în luna februarie a anului 1961, respectiv cele efectuate de Nicolae Ceauşescu în anii 1982 şi 1987.

Marţi, la inaugurarea expoziţiei, vizitabilă la parterul Palatului Princiar, corp A, latura nordică, au participat cercetători şi participanţi la aceste evenimente. De asemenea, au participat studenţi din anul III ai Departamentului de Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea din Oradea, seminar Comunism şi tranziţie, coordonaţi de asist. univ. dr. Alina Brihan.

În deschidere, Cristina Puşcaş, muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a făcut o scurtă prezentare a expoziţiei, punctând asupra surselor imaginilor şi a completării expoziţiei cu o serie de obiecte primite ca donaţie în cadrul campaniei "Nu arunca trecutul, adu-l la Muzeu!". Fotograful şi criminalistul Nicolae Meseşan le-a făcut studenţilor o scurtă prezentare a modului în care fotografiile din timpul vizitelor de lucru erau realizate. "Ne deplasam în faţa coloanei oficiale, într-o Dacie papuc, trebuind să realizăm mai multe fotografii, din care se alegeau apoi cele mai bune. Era dificil, mergeam cu obiectivele în buzunare şi trebuia să le schimbăm mereu", a explicat acesta.

În cea de-a doua parte a prezentării, doctorandul în istorie Cristian Culiciu le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea şi modul de organizare a vizitelor de lucru ale şefilor de stat. Astfel, au putut fi surprinse aspecte tehnice, de pregătire a deplasărilor prin oraş şi în unităţile economice, respectiv detalii privind desfăşurarea şi finalitatea acestora. O prezentare mai amplă a expoziţiei a fost făcută de istoricul Augustin Ţărău, cercetător la Muzeul Cetăţii. Aceasta a cuprins câteva date despre locurile vizitate (întreprinderi, şantiere, zone rezidenţiale noi), împreună cu mai multe descrieri ale realităţilor cotidiene ale Oradiei deceniilor comuniste.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia celor curioşi până în data de 31 ianuarie 2017, în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 9-17. Intrarea se face pe bază de bilet, împreună cu celelalte expoziţii din cadrul Muzeului. De asemenea, campania de strângere a obiectelor din perioada comunistă va continua pe durată nelimitată.