Dintotdeauna, oamenii au încercat să-şi imagineze viitorul, sperând mereu că zilele care vor urma vor fi mai bune. Când însă vine vorba de climă, speranţele sunt adesea înlocuite de alerte.

Folosind datele IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), un grup ştiinţific interguvernamental care evaluează riscurile încălzirii globale, postul de televiziune National Geographic a creat o aplicaţie care arată cum va fi clima în mii de oraşe ale lumii, în anul 2070. Pentru Oradea, previziunile sunt... calde.

Cel mai grav scenariu

Intitulată "Clima ta, schimbată" (Your Climate, Changed), aplicaţia dezvoltată de National Geographic foloseşte aşa-numitul scenariu RCP 8.5 al IPCC, adică cele mai grave consecinţe pe care le-ar putea avea încălzirea globală provocată de poluare. Aceste date au fost modelate pentru mii de oraşe, inclusiv Oradea, aşa că pe site-ul National Geographic orice orădean poate vedea cum ar putea arăta clima locului peste 50 de ani.

În prezent, ca întreaga Europă de Est, oraşul are o climă continentală, cu patru anotimpuri, precipitaţii de-a lungul întregului an şi veri calde. Până la finalul acestui secol, însă, potrivit National Geographic, Oradea va intra într-o nouă zonă climatică, de stepă aridă. În aceeaşi situaţie vor fi şi municipiile Arad şi Timişoara, dar şi oraşele din sudul şi estul României.

În schimb, judeţul Bihor nu va fi unitar din perspectivă climatologică. În zona montană va fi în continuare o climă continentală, iar la deal una moderată.

Adio, ger!

Stepa aridă se caracterizează prin temperaturi mai ridicate decât cele pe care le avem în prezent şi precipitaţii mai puţine în anotimpurile calde. Acum, Oradea înregistrează, pe timpul verii, temperaturi medii între 14 şi 27 grade Celsius, dar în anul 2070 acestea vor creşte, între 20 şi 33 de grade. Şi pe timpul iernii va fi mai cald: în loc de valori cuprinse între -3 şi 3 grade Celsius, vom avea temperaturi medii între 2 şi 7 grade. Iar nopţile geroase vor fi o amintire...

Va creşte şi numărul zilelor caniculare. Dacă în prezent, în oraş sunt în medie multianuală 0,3 zile cu temperaturi peste 35 grade Celsius, peste 50 de ani vom avea, în medie, 26 de astfel de zile!

De altfel, canicula devine o reală problemă, după cum subliniază National Geographic. "Peste 1.400 de oameni au murit în Franţa, în urma valului de caniculă care a străbătut Europa în 2019 şi care a cauzat temperaturi record", explică oamenii de ştiinţă.

Ca-n Azerbaidjan

Pe timpul verii, orădenii viitorului ar putea avea şi multe zile secetoase. Potrivit simulării, precipitaţii vor cădea mai mult în anotimpurile reci, rareori sub formă de zăpadă. Primăvara şi vara, însă, de la o medie anuală de precipitaţii de 199 mm, cât are în prezent, Oradea va ajunge abia la 155 mm. Aşadar, nu e exclus ca în oraşul de pe Criş să apară alte soiuri de copaci şi flori decât cele cu care suntem obişnuiţi azi.

Şabran, din Azerbaidjan

Pentru o imagine şi mai clară despre cum ar putea arăta Oradea în anul 2070, National Geographic indică şi un oraş care are acum aceste condiţii climatice: Şabran (foto), din Azerbaidjan. Aflat la 12 kilometri de Marea Caspică, oraşul are parte de veri foarte călduroase, ierni blânde, iar din mai până în septembrie zilele sunt aproape toate secetoase.  

A mai fost şi cald, şi frig...

Un specialist orădean crede însă că aceste concluzii ale National Geographic sunt hazardate. "Simulări pentru starea vremii poţi face, dar pentru climă nu", spune Ovidiu Gaceu, profesor de climatologie la Universitatea din Oradea.

Potrivit acestuia, extreme meteorologice au mai fost şi în trecut. "Dacă analizăm clima din România din secolul XVI, de exemplu, citind scrierile vremii, nu găsim mai mult de doi ani normali. Fie au fost ani foarte umezi, fie secetoşi, unii cu ierni excesiv de calde sau ani în care Dunărea a îngheţat, astfel încât era traversată călare", spune Gaceu.

Specialistul precizează şi că oameni de ştiinţă din întreaga lume sunt sceptici cu privire la scenariile IPCC, reclamând că se bazează pe date eronate. "E adevărat că în România traversăm o perioadă mai caldă, care a început în ’90. Dar nu putem spune că se va accentua în viitor. Istoria ne arată că au mai fost perioade calde, chiar şi în Evul Mediu", zice profesorul.

Cei care vor trăi până în 2070 vor afla cine-a avut dreptate...