Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich. Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, "vânează" momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!
Sportiv... cu halat
Orădean get-beget, cu origini nemţeşti şi evreieşti, Adam Freundlich a fost până acum doi ani membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, practicând acest sport încă din copilărie. Când n-a mai fost dorit la echipă, nu şi-a căutat alţi colegi, ci a preferat să continue doar ca amator. Oricum, era deja student în anul IV la Medicină Dentară, facultate pe care a ales-o imediat după ce a terminat liceul, tocmai pentru că ştia că nu poate face sport o viaţă întreagă. "N-am vrut să ajung la 30-35 de ani fără nicio alternativă", explică Adam.
Timp de patru ani, a fost deopotrivă poloist profesionist, cu două antrenamente pe zi, şi student. "Din păcate, a fost uşor", zice tânărul, dezamăgit pentru că nivelul facultăţii orădene este mai scăzut decât şi-ar fi dorit. S-a străduit să înveţe cât mai multe de la profesorii săi, pentru a fi un medic bun, iar de şase luni de zile lucrează în propriul cabinet.
Oraş la pas
Printre antrenamentele din bazin şi cursurile de la facultate, Adam şi-a găsit timp şi pentru o altă pasiune. "De când eram mic m-a atras fotografia. Tata avea un aparat Zenit, îl ţin bine minte, îmi plăcea mult să mă joc cu el", explică tânărul. În urmă cu vreo şase ani, când părinţii au decis să investească într-un aparat foto profesionist, pentru a-l folosi în vacanţe şi la evenimente de familie, Adam a avut ocazia să afle dacă-i calcă pe urme tatălui. "Aparatul familiei a cam devenit al meu", povesteşte el, zâmbind.
A început să facă fotografii pe străzile oraşului şi, aproape fără să-şi dea seama, a devenit un adevărat pasionat. După ore întregi de tutoriale urmărite pe YouTube, pentru a deprinde tehnica fotografică, Adam a început să facă fotografii tot mai reuşite. Le-a postat pe contul de Facebook şi fotografiile au ajuns rapid virale! Imagini cu palatele Art Nouveau din oraş, cu tramvaiele străbătând urbea ori cu panorame imortalizate din vârful Dealului Ciuperca sau din Turnul Primăriei au fost şi sunt în continuare intens distribuite pe reţeaua de socializare. "Nu asta am urmărit, eu fac fotografiile în aşa fel încât să-mi placă mie, dar sigur că mă bucur că şi alţii le apreciază", mărturiseşte Adam. De asemenea, imaginile lui sunt adesea folosite de ziare din Bucureşti sau din străinătate, când relatează despre Oradea.
De la înălţime
Cel mai mult, tânărul preferă fotografia de natură şi cea urbană. "Oraşul îmi este mai la îndemână, de aceea majoritatea pozelor sunt din Oradea. În plus, avem un oraş foarte frumos şi mă bucur că s-a dezvoltat", zice Adam. Cel mai mult apreciază că faţadele a numeroase clădiri din centrul istoric au fost reabilitate şi, astfel, sunt numai bune de pozat.
Deşi îl bucură şi proiectele de reabilitare derulate de Primărie, Adam recunoaşte că ar fi preferat să fie făcute mai bine. "E bine că Oradea a folosit bani europeni, dar cred că nu trebuia doar să-i cheltuim, ci trebuia să găsim cele mai bune soluţii. Piaţa Unirii, de exemplu, deşi îmi place şi sunt de acord că aveam nevoie de o piaţă în oraş, aş fi făcut-o altfel", zice tânărul, motivând că nu-i plac fântânile arteziene amplasate în piaţă şi nici soluţia găsită pentru staţia de tramvai.
De asemenea, Adam regretă că locul său preferat pentru pozat, Dealul Ciuperca, a rămas o ruină. "Cred că cea mai frumoasă perspectivă asupra Oradiei e de acolo", zice tânărul. De altfel, de la Ciuperca a făcut numeroase poze, surprinzând inedit răsăritul ori apusul soarelui, dar şi momente în care oraşul era învăluit de ceaţă.
Poze... magnetizate
Deşi oferte a avut, tânărul n-a vrut niciodată să devină fotograf de evenimente şi nici nu s-a gândit să-şi transforme pasiunea în afacere. Recunoaşte însă că se simte furat când îşi vede pozele folosite în reclame ori în alte activităţi comerciale.
"E una să-ţi placă o poză de-a mea şi să ţi-o salvezi în calculator pentru că vrei să o mai vezi, şi alta să apară în publicaţii, fără indicarea sursei, ori chiar pe magneţi de frigider, cum am văzut într-un magazin din oraş", spune Adam, care - în schimb - a acceptat colaborarea cu o firmă care vinde tablouri cu fotografiile sale.
Aşadar, orice orădean sau turist poate să ducă acasă o părticică din Oradea, aşa cum a fost surprinsă de talentatul fotograf...