România este ţara cu cel mai mare consum de gyros din lume, iar mai multe orașe de la noi depășesc alte capitale sau localități importante din Europa de Sud-Est, precum Belgrad şi Sofia, conform datelor oferite de platforma de livrări Glovo şi interpretate de publicaţia Adevărul.

Oradea se regăseşte în top 10 oraşe din lume în care se comandă cele mai mari cantităţi ale preparatului tradiţional grecesc.

Dintre cele peste 20 de ţări din Europa, Asia Centrală şi Africa unde Glovo este activ, România a depăşit toate celelalte ţări în ceea ce priveşte numărul de comenzi de gyros.

Conform datelor aplicaţiei de livrări, românii au comandat în ultimul an cantităţi impresionante de gyros, iar printre oraşele care se află în top 10 mondial se numără Bucureşti, Oradea şi Constanţa.

Nu au fost furnizate detalii despre clasament și nici modalitatea concretă privind felul în care a fost realizat acest raport.

Ca fapt divers, „titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 de gyrosi. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă de gyros”, mai notează Adevărul.

Conform Glovo, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în intervalul orar 18:00-20:00, ceea ce arată că acest preparat este preferat pentru masa de seară. De asemenea, vinerea este ziua cea mai populară pentru comandarea de gyros, iar peste 20% dintre comenzile săptămânale sunt plasate în weekend.

În ceea ce priveşte preferinţele culinare, gyrosul cu carne de pui este de departe cel mai consumat, urmat de gyrosul cu carne de porc şi, în cele din urmă, de varianta mixtă. 

Primăvara este anotimpul preferat pentru a comanda gyros, cu un vârf de comenzi înregistrat în luna aprilie. Cu toate acestea, pe 8 martie 2023, de Ziua Internaţională a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros la nivel naţional.

Glovo este o aplicaţie de livrări fondată în 2015 la Barcelona, care operează în 23 de ţări. Utilizatorii pot comanda mâncare, produse de la supermarket şi alte articole de la magazine locale, fiind una dintre cele mai populare platforme de livrare din România şi din alte părţi ale lumii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!