Flori, culori, muzică, dansatori, personaje mitologice, motociclişti şi... îmbulzeală. Caravana florilor, organizată la Oradea în parteneriat cu autorităţile din Debreţin, a avut de toate.

Nu mai puţin de şapte care alegorice au defilat prin Oradea în văzul a mii de orădeni care s-au adunat în mai multe puncte de pe traseul caravanei, dar mai ales în Piaţa Unirii, pentru a admira impresionantele figurine din flori, însoţite de mai multe trupe de majorete, dansatori şi arcaşi în costume tradiţionale maghiare.

Anul acesta, alaiul a fost deschis de carul realizat de primăriile din Oradea şi Debreţin, care-l are ca protagonist pe Leone, mascota echipei de baschet CSM, campioana României. În carul din 1.800 flori, îndrăgita mascotă este portretizată în timp ce se dă pe un tobogan din aquapark-ul orădean. Sigur, această imagine le-a trezit privitorilor sentimente mixte. Pe de o parte au admirat frumuseţea carului alegoric, iar pe de alta şi-au amintit că, deşi autorităţile promovează primul aquapark din Oradea, acesta n-a fost încă inaugurat.

Alte care din alaiul care a sosit la Oradea au reprodus din flori persoanje de poveste, mai precis cei trei purceluşi şi lupul care-i ameninţă, personaje mitologice, precum zeul Poseidon, stăpânul mărilor, dar şi – pur şi simplu – plăcinte imense şi simpatice.

Alaiul a fost completat de sute de dansatori, majorete, arcaşi şi motociclişti, care şi-au înfrumuseţat, la rândul lor, motoarele cu buchete de flori. Sau, în unele cazuri, cu domnişoare care purtau coroniţe din flori. Între motociclişti a putut fi văzut şi fostul viceprimar al Oradiei, Huszar Istvan.

Caravana florilor a pornit de la blocurile Zig-Zag în jurul orei 13 şi a parcurs traseul Bdul Dacia - Parcul Petofi - Bdul Magheru - Parcul 1 Decembrie - strada Independenţei - Piaţa Unirii, destinaţie în care au poposit în jurul orei 15.

Aici, sute de orădeni s-au adunat pentru a se fotografia alături de carele preferate. Chiar la sosirea în piaţă, alţii s-au îmbulzit să primească prăjituri gratuite din partea unuia dintre sponsorii evenimentului, semn că gratuităţile sunt la mare căutare în Oradea. De altfel, momentul împărţirii prăjiturilor a fost supravegheat de un poliţist, astfel încât să se poată interveni dacă oamenii deveneau prea nervoşi.

(sursa video: Bihorştiri)

După ora 15.30, pe o scenă instalată în Piaţa Unirii au dansat mai multe trupe de dans şi de majorete. Carele alegorice rămân în piaţa centrală până la ora 19.30.