21 de programatori din Oradea şi nu numai s-au strâns, sâmbătă, la Hotel Continental, pentru a lua parte la evenimentul numit Global Windows Azure Bootcamp (GWAB), realizat cu sprijinul Microsoft în întreaga lume.

În oraşul de pe Criş, sesiunile au fost conduse de către Alex Mang, programator certificat Microsoft. Pe lângă cunoştinţele acumulate, participanţii au primit din partea Microsoft, KeyTicket şi a celorlalţi sponsori ai evenimentului materiale şi licenţe gratuite utile în activitatea de programare.

Global Windows Azure Bootcamp a fost un eveniment de training intens adresat programatorilor, cu sprijinul Microsoft, în cadrul căruia aceştia au avut ocazia să înveţe şi să experimenteze conceptul de cloud computing, cea mai nouă paradigmă în IT, sub forma serviciului Microsoft Windows Azure.

GWAB a fost organizat în aceeaşi zi în întreaga lume, iar la el au participat în total 7432 programatori, în centre de traninig din oraşe precum Tokyo, Seoul, New Delhi, Berlin, Copenhaga, Paris, Londra, Washington, San Francisco, Seattle şi multe altele, devenind astfel cel mai mare eveniment de comunitate realizat vreodată la scară mondială, fapt pentru care organizatorii încearcă să intre în Cartea Recordurilor.

Prin GWAB, într-o singură zi s-au furnizat 700 de ore de training conduse de către 255 de speakeri, în 96 de locaţii.

Tot în cadrul GWAB, programatorii au avut ocazia să participe şi la un experiment de randare video realizat folosindu-se nu mai puţin de 9916 de servere din cadrul data-center-urilor Windows Azure, astfel încât la finalul zilei s-au randat animaţii video care în alte condiţii ar fi putut fi randate în cel puţin 1650 de zile. Serverele care au rulat serviciile de randare video reprezintă echivalentul unui calculator datat cu un microprocesor de 10500 GHZ şi memorie internă de 10800 GB RAM.

Pe lângă Oradea, în România, GWAB s-a mai desfăşurat şi în Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.