Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) a lansat, joi, de Ziua Europei, brandul de oraş, conceptualizat împreună cu firma de consultanţă şi design Brandient.

Simbolul grafic al brandului Oradea este "Supercoroana", o transpunere metaforică prin desen "a staturii, unicităţii şi prestigiului oraşului".

Concurs eşuat

Proiectul privind conceperea unui brand de oraş a început pe 1 decembrie 2018, cu ocazia aniversarii Centenarului României. APTOR a contractat firma Brandient după ce la concursul public lansat în prealabil pe această temă nu s-a desemnat niciun câştigător.  

În acel concurs au fost înscrise nu mai puţin de 180 de propuneri, din care 172 au răspuns din punct de vedere formal cerinţelor din regulamentul de concurs. Chiar şi aşa, niciuna dintre acestea nu a fost pe placul juriului şi nu a fost considerată destul de bună pentru a deveni logo-ul oraşului.

Potrivit comunicatului transmis joi, noul brand a fost realizat "într-un contract derulat conform normelor legale privind proiectele publice, şi suplimentat cu servicii pro-bono oferite de Brandient".

În total, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a plătit 28.000 de euro pentru realizarea brandului, simbolurilor grafice şi a sloganului oraşului.

"Supercoroana"

APTOR arată că simbolul grafic al brandului Oradea este "Supercoroana" – o transpunere metaforică prin desen a staturii, unicităţii şi prestigiului oraşului.

"Fără să imite artefacte istorice, Supercoroana vorbeşte despre mândria şi demnitatea de a fi orădean, şi include: o coroană pentru trecutul istoric, pentru Oraşul regilor; o coroană pentru arhitectura art-nouveau a oraşului, pentru Oraşul muzeu; o coroană pentru natura minunată, pentru băile geotermale, fluturii, nuferii, pentru Oraşul geotermal; o coroană pentru o societate multi-etnică, pentru Oraşul cultelor; o coroană pentru o comunitate multi-culturală, pentru Oraşul cosmopolit şi o inimă pentru oamenii acestui oraş, pentru buna lor înţelegere şi armonie, pentru credinţele lor şi mai ales, pentru Copiii lor", se arată în comunicat.

Art Nouveau - Life Nouveau

Sloganul ales îmbină limbile franceză şi engleză şi are la bază moştenirea art nouveau a oraşului. "Promisiunea brandului este "Art Nouveau, Life Nouveau" - o expresie inedită care uneşte trecutul, prezentul şi viitorul acestui oraş minunat şi binecuvântat", se mai precizează în comunicat.

Proiectul a fost coordonat de Mihai Jurca, director executiv al Asociaţiei APTOR, cu sprijinul Primăriei Oradea şi după o consultare cu reprezentanţi ai grupurilor economice şi de business, educaţie, culte, lideri de opinie, cultură şi arte, tineri şi studenţi, manageri de proiecte publice şi sociale, etc.

Semn pentru o comunitate

Potrivit APTOR, "simbolul Supercoroanei surprinde armonios istoria, cultura şi patrimoniul bogat al acestui oraş", fiind totodată un simbol al toleranţei şi acceptării diversităţii, în toate formele ei". Municipalitatea orădeană îşi propune "o abordare conştientă şi programatică" a branding-ului de oraş, care să conducă la "valorificarea superioară a potenţialului economic şi social" al oraşului. rezultatul urmărit fiind "satisfacerea aşteptărilor celor care trăiesc, muncesc, fac afaceri, investesc, şi se bucură să petreacă timp" aici.

"Am finalizat unul dintre cele mai frumoase proiecte de branding făcute în 17 ani pentru România. Simbolul Supercoroanei este o metaforă a demnităţii si unicităţii Oradei, în timp şi în prezent, şi sper ca sub acest semn, această comunitate tolerantă, optimistă şi multi-culturală să prospere multă, multă vreme de acum înainte", a precizat, potrivit informării, Aneta Bogdan, managing partner Brandient.

Pe aceeaşi temă: Cum arată propunerile pentru brandul Oradiei, toate respinse de juriu (FOTO)