Dacă ar fi să ne luăm după istoricul ultimilor ani, 2017 ar trebui să fie un an mai bun, întrucât în ultimii doi-trei ani am avut constant o creştere a încasărilor şi veniturilor Primăriei. Dar prefer să fiu un optimist rezervat decât un entuziast. Un optimist rezervat şi harnic. Iar în Primărie se munceşte, din simplul motiv că nu putem să ne oprim, nu putem să ne culcăm pe lauri.

Paşii înainte pe care i-am făcut în ultimii ani ne-au adus mai clar în atenţia ţării, regiunii şi chiar a lumii, rezultatele ne bucură, dar nu avem voie să staţionăm. Nu stau nici alţii pe loc şi noi trebuie să continuăm a surprinde plăcut. Asta înseamnă să încheiem proiectele în curs, să începem altele noi, să schimbăm faţa oraşului, să îmbunătăţim calitatea vieţii cetăţenilor şi să oferim argumente şi răspunsuri cu folos pentru semeni la întrebarea: de ce să mă duc în Oradea? Ceea ce înseamnă că va trebui să folosim deştept resursele proprii şi resursele pe care le putem avea la dispoziţie în traseul nostru european.

Oradea va fi în 2017 cu bagajele la barieră, bariera reprezentând deschiderea procedurilor de acces la fondurile europene de către autorităţile de management naţionale şi regionale. Ca şi cum am avea primul număr de ordine, vrem să fim cu proiectul scris la uşa instituţiei. Dormim noaptea acolo şi aşteptăm dimineaţa, ca să intrăm primii.

Prin aceste proiecte, cât şi prin atitudinea fiecăruia dintre noi, trebuie să devenim un oraş şi mai atractiv, un oraş în care se doreşte a trăi. Numărul de zile pe care un vizitator îl petrece în Oradea trebuie să crească, iar omul care vine aici trebuie să se bucure de un tratament şi de o paletă de activităţi care să-i trezească interesul.Şi atunci toţi orădenii vor avea de câştigat.

Şi când mă gândesc la ce îmi doresc pentru Oradea în 2017, încerc să fiu cu capul pe umeri. Sigur că nicio comunitate nu este perfectă, dar eu sper ca în anul următor spiritul comunitar să se întărească, să înţelegem toţi că reuşita unuia este, de fapt, a tuturor. Orădenii să se bucure de succesele administraţiei publice locale, administraţia să susţină reuşitele individuale. Pentru că Oradea suntem toţi!

Dacian Palladi
Administratorul public al Oradiei