Primăvara aceasta vor avea loc mai multe campanii de curăţenie generală în Oradea, în cadrul cărora operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, va colecta gratuit de la orădeni deşeurile de mari dimensiuni ori cele vegetale.

Prima acţiune de acest gen începe în 15 martie: vreme de două săptămâni, orădenii au la dispoziţie zeci de amplasamente în oraş unde pot să lase gunoaiele de care nu mai au nevoie, rugaţi fiind să nu abandoneze gunoaiele pe unde le vine, ci doar în containerele anume amplasate în acest scop.

Condiţionată de Paşte

Din 2009, în Oradea a renăscut "tradiţia" campaniilor de curăţenie de primăvară, prin stabilirea unei anume perioade la început de primăvară în care orădenii pot să scape gratuit de deşeurile voluminoase de prin case. Campania, pusă la punct de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, are loc an de an în luna martie, având un "omolog" şi toamna.

Cum anul acesta e o diferenţă de mai bine de o lună între Paştele catolic şi cel ortodox, iar românii obişnuiesc să-şi cureţe lună casele şi curţile înainte de această sărbătoare, municipalitatea şi societatea de salubritate au decis să deruleze mai multe campanii de curăţenie generală. Prima se va desfăşura între 15 şi 28 martie, cea de-a doua urmând să aibă loc în luna aprilie, fără ca datele exacte să-i fie stabilite.

Pe părţi

Pe parcursul campaniei de curăţenie de primăvară, în oraş sunt stabilite zeci de amplasamente pe care RER Ecologic Service amplasează câte un container de 7,8 metri cubi, în care orădenii pot să lase deşeurile de mari dimensiuni de care altfel n-au cum să se descotorosească. Aşa pot scăpa, de pildă, de piese vechi de mobilier, de covoare deteriorate ori de deşeurile vegetale rezultate în urma toaletării copacilor sau a gardurilor vii.

Fiecare din cele două săptămâni de campanie se adresează unei zone a Oradiei, delimitate de Crişul Repede. Între 15 şi 21 martie, muncitorii RER Ecologic Service vor colecta deşeurile adunate în jumătatea de nord a oraşului, mai precis din punctele de colectare stabilite la intersecţiile dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Feleacului, Adevărului cu Brătianu şi Olteniei, Depoului şi Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, Aleea Posada cu Aleea Rogerius, respectiv Matei Corvin cu Apelor. Puncte de colectare mai sunt stabilite şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz) şi în Piaţa Creangă.

După, pe bani!

Între 22 şi 29 martie, utilajele de salubritate vor străbate jumătatea de sud a oraşului, colectând deşeurile voluminoase din containerele de lângă Liceul Don Orione, de pe străzile Matei Basarab (la stadionul Tineretului), Nicolae Olahus, şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, respectiv cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenber, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei.

Toate deşeurile sunt colectate gratuit de muncitorii RER Ecologic Service, care însă nu ridică deşeuri rezultate din construcţii ori amenajări, cum nu strâng nici deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, acestea din urmă colectându-se separat, în fiecare primă sâmbătă din lună. Cetăţenii trebuie să ţină cont şi că abandonarea deşeurilor pe străzi după ce campania de curăţenie s-a încheiat este strict interzisă. Dacă acest lucru se va întâmpla, asociaţiile de proprietari vor fi cele care vor plăti contravaloarea ridicării şi transportării acestor deşeuri la halda Eco Bihor.


Consideraţi utilă campania de curăţenie de primăvară, pentru colectarea deşeurilor voluminoase?

02 Veronica Popovici.jpgChiar m-am gândit că aş avea ce să arunc de prin casă şi cred că o campanie de genul ăsta cu containere împărţite în cartiere este chiar binevenită.
Veronica Popovici (foto), 51 ani, pensionară

Cred că e de bun simţ ca municipalitatea să organizeze o astfel de campanie, indiferent de anotimp, căci oamenii trebuie să aibă această facilitate.
Laduczki Levente, 29 ani, tehnician reclame

02 Roxana Plisco.jpgEste o campanie bună, în special pentru cei care nu au posibilitatea să scape de ele în timpul anului sau nu ştiu unde să apeleze pentru a le fi ridicate.
Roxana Plisco (foto), 34 ani, bibliotecar

Cu siguranţă e o idee bună, căci mulţi nu au unde să depoziteze mobila veche şi alte deşeuri. Aşa pot să scape de ele la început de primăvară.
Florentina Galamboş, 26 ani, agent vânzări

02 Ioan Bar.jpgCred că le va prinde bine orădenilor să aibă o perioadă în care să se debaraseze de ce nu le mai trebuie şi să aibă aproape de casă un container pentru aşa ceva.
Ioan Bar (foto), 58 ani, pensionar

Primăria ar trebui să facă mai des astfel de acţiuni. În Germania, de exemplu, în comunităţi mai mici aceste deşeuri sunt ridicate periodic de la casele oamenilor.
Ioan Lăcătuş, 55 ani, tâmplar