Primăria Oradea şi-a încheiat socotelile cu anul trecut. La ultima reuniune, consilierilor locali le-a fost prezentat raportul conducerii municipiului pentru 2012, care arată că oraşul a ieşit pe plus şi relevă care a fost structura celor mai importante cheltuieli.

Dintr-un total de 479 milioane lei, cele mai mari facturi achitate de municipalitate au fost cele ale şcolilor şi grădiniţelor, iar apoi ale serviciilor publice, urmate de repararea drumurilor, de curăţenia urbei şi întreţinerea spaţiilor verzi şi de asistenţa socială.

Venituri sub prognoză

Municipalitatea se aştepta anul trecut la încasări de 593 de milioane de lei, însă a trebuit să se mulţumească cu 479 de milioane, căci alocaţiile de la bugetul de stat au fost mai mici, la fel ca şi sumele venite pentru susţinerea proiectelor pe fonduri europene. În acelaşi timp, în 2012 oraşul a avut cheltuieli operaţionale, adică de funcţionare, de 319 milioane lei, din care cea mai mare parte, 103 milioane lei, au fost pentru unităţile de învăţământ. Serviciile publice ale oraşului au costat 68 de milioane de lei, iar asistenţa socială 53 de milioane.

La categoria servicii publice, cele mai scumpe au fost facturile pentru repararea drumurilor, în total 25 milioane lei. Salubrizarea a costat 14 milioane, iluminatul 9, iar întreţinerea spaţiilor verzi 3,9 milioane de lei. Conform raportării Direcţiei Tehnice, anul trecut s-au amenajat două parcuri, Liniştii şi Padişului, s-au plantat 4.380 de arbori, în timp ce alţi 327 au fost tăiaţi, iar 1.121 de arbori au fost toaletaţi.

Bani din parcări

Raportul Primăriei pe 2012 confirmă o tendinţă manifestată tot mai pregnant în ultimii ani, şi anume că oraşul încasează sume însemnate din taxele de parcare. Anul trecut, aportul acestora la bugetul local a fost de 1,6 milioane lei din vânzarea abonamentelor şi tichetelor de parcare, plus alte 2,9 milioane din amenzile emise pentru cei care nu au parcat regulamentar.

Şi poliţiştii locali au făcut o dare de seamă cu privire la munca din 2012: vreme de patru luni, au patrulat pe Corso 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, asigurând, de asemenea, 3 luni de pază în Parcul Liniştii şi o lună în Parcul 1 Decembrie. Spectaculoasă este creşterea numărului de amenzi date de poliţiştii locali pentru încălcarea normelor de mediu şi de salubritate: de la 622 amenzi în 2011 la 3.738 anul trecut, adică o creştere de 500%, cuantumul total al acestor amenzi depăşind 478.000 de lei. Totodată, agenţii au depistat 467 persoane fizice şi 272 persoane juridice fără contracte de salubritate şi au blocat în oraş 4.695 de maşini parcate ilegal, şoferii plătind pentru asta amenzi de peste 710.000 lei. Una peste alta, municipalitatea poate spune că, pentru un an de criză, 2012 a fost totuşi unul bun, chiar dacă banii încasaţi au plecat aproape la fel de repede, pentru că se şi vede după cheltuirea lor...