Oradea se clasează pe locul al treilea în topul celor mai atractive orașe din România pentru locuire, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, în baza unui așa-numit Index de Atractivitate Urbană, care evaluează atractivitatea celor 41 municipii reședință de județ, la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția generală a calității vieții în oraș, din partea rezidenților și a non-rezidenților.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare AHA Moments în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion de 1.200 de respondenți la nivel național, 18+, bărbați și femei, populația generală digitalizată din România, reprezentativ național. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraș a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții.

Conform rezultatelor date publicității joi, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni. Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea (3), Sibiu (4) și Timișoara (5). Top 10 al celor mai atractive orașe pentru locuire este completat de Constanța (6), București (7), Iași (8), Alba Iulia (9) și Piatra Neamț (10).

Oradea a înregistrat un scor de 7,3 la intenția de mutare, respectiv unul de 7,7 la calitatea vieții, deci o medie de 7,51, față de 7,41 – Sibiu, 7.01 – Timișoara, 6,74 – Constanța sau 6,49 – București.

Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș, din punct de vedere al locuirii. Oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității orașelor, depășind factori tradiționali precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura. Pe locul doi în ierarhia factorilor se află infrastructura, urmată de capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația.

"Importanța opțiunilor de petrecere a timpului liber și a infrastructurii scoate în evidență faptul că atractivitatea urbană este explicată prin aspecte care influențează direct și imediat viața cotidiană a oamenilor. De la drumuri bine întreținute și utilități esențiale, până la accesul facil la facilități recreative, aceste elemente au un impact semnificativ asupra modului în care este perceput orașul", a declarat Florian Filat, Director Executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, al cărui președinte este Felix Tătaru, un cunoscut antreprenor din domeniile marketingului și comunicării, fost consilier de imagine al lui Traian Băsescu.

Parte a City Index (un instrument inovator de măsurare a evoluției urbane a celor 41 de municipii reședință de județ, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare în beneficiul administrațiilor locale și al sectorului privat), Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanță Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice, și va fi urmat în 2025 de un Index de Capacitate Vizionară ce va măsura capacitatea orașului de a „gândi” pe termen lung.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!