Mai puţine ca-n alţi ani, dar totuşi impresionante, patru dintre carele alegorice realizate pentru a marca pe Ziua Naţională a Ungariei (20 august) au ajuns luni dimineaţă în centrul Oradiei, unde deja în jurul orei 10 se adunaseră zeci de curioşi, care le-au admirat şi s-au fotografiat alături de creaţiile uriaşe din flori. Cel mai apreciat a fost carul comun al Oradiei şi Debreținului, „Meridianul Zero”.

Prezentarea carelor alegorice are loc în cadrul Zilelor Culturii Maghiare, organizate în perioada 19-21 august în Oradea, evenimente care au inclus activităţi dedicate întregii familii, spectacole de dansuri cu specific maghiar, târg de produse locale, activităţi pentru copii şi spectacole de teatru.

În urma colaborării dintre primăriile din Oradea şi Debreţin, în oraşul de pe Crişul Repede au fost aduse patru care alegorice: cel tradiţional cu coroana Sfântului Ştefan, fondatorul statului ungar, carul Filarmonicii Kodály din Debreţin (foto) care sărbătoreşte 100 de ani de existenţă, carul grupului Marnevall, cu dinozauri şi oameni din Preistorie, şi carul comun al celor două oraşe, numit „Meridianul zero”. 

Creația comună a celor două oraşe simbolizează în premieră în cadrul festivalului faptul că la Oradea a fost stabilit, în perioada Evului Mediu, Meridianul 0. Timp de două secole, între anii 1464 şi 1667, în Cetate a funcţionat primul observator astronomic european, care a fost folosit pentru crearea hărţilor de navigaţie.

Cel din urmă a fost preferatul trecătorilor. "Mi se pare cel mai reuşit şi plin de simboluri", a spus orădeanca Alina, care a venit în centrul oraşului alături de băiatul său.

"Meridianul zero" are un personaj care se uită pe un telescop, un altul care face măsurători pe globul pământesc şi un perete de flori cu grifoni, care simbolizează sala decorată cu aceste fiinţe mitologice din Cetatea Oradea. 

Cele patru care alegorice vor staţiona în Piaţa Unirii din Oradea până la ora 18, după care vor porni într-o paradă prin judeţul Bihor.

Tot în piața centrală a Oradiei este deschis un târg de produse locale, de unde pot fi cumpărate legume, fructe, siropuri fără zahăr, brânzeturi, cărnuri ori cosmetice naturale şi produse din lavandă.


Programul paradei carelor alegorice în judeţul Bihor:

21 august, luni

- ora 18:00, carele pleacă din Oradea

-  ora 19:00, ajung în faţa sediului poliţiei-  Biharia

- ora 20:00, în faţa primăriei - Sălard.

22 august, marţi

- Sâniob (ora 9:00, în parcarea de lângă casa de cultură),

- Sânnicolau de Munte (ora 10:00, în piaţa de lângă casa de cultură),

- Săcueni (ora 11:00, în piaţa centrală de lângă parc),

- Cherechiu (ora 12:00, în faţa primăriei),

- Otomani (ora 13:00, în parcarea din faţa castelului),

- Buduslău (ora 14:00, în piaţa de lângă casa de cultură),

- Viişoara (ora 16:00, lângă biserica reformată),

- Petreu (ora 17:00, în faţa bisericii catolice),

- Staţia finală va fi Marghita (ora 18:00, în faţa primăriei).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!